Egészséges életmód Relaxáció Élő- vagy műfenyőt karácsonyra?

A karácsonyfa eredeti gondolata és díszítésének hagyománya a pogány mágia időszakára vezethető vissza, és a napkultusszal kapcsolatos varázslatokkal, valamint a fakultusszal függ össze. A pogányok a napisteneknek áldoztak a szent éjszakákon, melyek tulajdonképpen ma is jelen vannak valamilyen napfordulóra eső ünnep kapcsán (Szent Iván napja, karácsony). Ilyenkor egész éjjel a fák alatt táncoltak, melyek ágain gyümölcsök, édességek és lámpások voltak felakasztva.

Létezik egy legenda, mely szerint az első feldíszített karácsonyfát az ír Kolumbán apát készítette. Burgundiában a pogányoknak kellett prédikálnia Jézus születéséről és azt akarta, hogy minél többen jöjjenek el. Ezért égő fáklyákból egy keresztet rakott össze és ezeket egy nagy áldozati fenyőre helyezte. A hatalmas fényre rengeteg ember gyűlt össze. Az így díszített fa ennek köszönhetően vált Jézus születésének jelképévé.


Milyen fát válasszunk? Élőt, mű fenyőt, vagy cserepeset?


A mű fenyőfa több évig használható anélkül, hogy lehullatná tűleveleit. Ezzel pénzt spórol meg, még akkor is, ha először nagyobbak a költségei, mintha élő fenyőt vásárolna. Tökéletes alakja van, nincs vele gond és takarítania sem kell utána. Hátránya, hogy megsemmisítésekor mérgező anyagok szabadulnak fel. A műfenyő gyártására és szállítására sokkal több energia szükséges, mint egy élő fenyő kitermeléséhez.


Az élő fenyő egyszerűen hozzátartozik a karácsonyhoz. A fák nagy részét ma már speciális faültetvényeken, vagy faiskolákban termelik. Az élő fenyővel azonban több gond van és a lehulló tűleveleket össze kell takarítani, valamint karácsony után meg kell oldania azt is, hová dobja ki. Legolcsóbb megoldás a lucfenyő, melynek tűlevelei nagyon gyorsan lepotyognak. A szürkefenyő levelei viszont valamivel többet kibírnak. Az erdei fenyő is tovább bírja, de koronája és ágai ritkábbak. Legmegfelelőbb fa a kaukázusi jegenye, melynek tűlevelei szinte nem is potyognak le, sokat kibír, ágai és tűlevelei sűrűn helyezkednek el. Ezért ez a fa általában drágább, mint az előbbiek.


A cserepes karácsonyfa tulajdonképpen a fent említett két lehetőség ötvözete. A mű fához hasonlóan, a cserepes fa is évekig használható és karácsonykor mindig a nappalijában illatozhat, mintha vágott fa volna. Karácsonyig a kertben, vagy az erkélyen tarthatja és ünnepekre beköltöztetheti. Ügyeljen azonban arra, hogy a fa a hidegről a melegre történő költöztetéskor ne kapjon hősokkot. Adjon a fának kellő időt az aklimatizációra, máskülönben elpusztul. Ehhez néhány nap, esetleg 2 hét szükséges, attól függően, hogy odakünn milyen alacsony hőmérsékletek vannak.


Hogyan gondoskodjunk az élő fáról?

Amikor hazaviszi a fát, tartsa hűvös helyen, vagy a szabadban. Sohase tegye közvetlenül a napra, az ablakhoz vagy a fűtőtesthez (legalább 1 méter távolságban), mivel nagyon gyorsan megszáradna.


Ne feledje a fát egy vízzel telt edénybe állítani, így tovább friss marad és jobban kibírja. Ha a szabadban tárolja a fát, fagyos időben is tegye vízzel telt edénybe, melybe tegyen glicerint, hogy a víz ne fagyjon be az edényben. A tűleveleket is permetezze vízzel.


Hová dobjuk el a fát?

Ha a karácsonyfa már teljesítette feladatát, vegye el róla a díszeket és komposztálja. Másik lehetőség az, hogy egy gyűjtőhelyen rakja le a fát. Az ünnepek után némely városban biztosítják a karácsonyfák elszállítását. Erről az illetékes hivatalokban, vagy a város weboldalán tájékozódhat.  


Hogyan díszítsük a karácsonyfát?

A díszítés előtt rögzítse a karácsonyfát a lakásban kiválasztott helyen egy állványba. Első lépésben tegye fel rá a gyertyákat. Ezután következnek a nem törékeny díszek, a törékeny díszeket hagyja legutoljára. A nagyobb és nehezebb díszeket helyezze az alsó vastagabb ágakra. Az apró és könnyebb díszeket inkább a fa felső felében helyezze el. Ezután következnek a karácsonyi füzérek és az angyalhaj. A díszített fa éke a csillag, vagy egyéb dísz, mely a fa tetejére kerül.


Elődeink a karácsonyfát természetes anyagokkal díszítették, melyek  fából és szalmából készültek. A hagyományos díszek közé tartoznak a vászonból készültek, a horgolt-, papír-, vagy drót- és gyöngydíszek. Az ilyen díszítési forma ma is népszerű. A különböző színű és mintájú gömbök is megszokottak.


A karácsonyfadíszek színbeli összehangolása egyéni ízlés dolga. Egy illetve két szín alkalmazása kiemeli a fa eleganciáját. Egyszerűségben a szépség.


Leggyakrabban használatos színek a piros, kék, arany, ezüst, vagy a sárga.


Nem kell viszont minden díszt a boltokban beszereznie. Engedje szárnyalni fantáziáját és készítsen gyermekeivel eredeti darabokat. Lehet gyártani papírfüzéreket, csillagokat és csengettyűket. A gyerekek számára a karácsonyfa díszítése nagy esemény, ezért engedje meg nekik, hogy részt vehessenek e hagyomány ápolásában.


Díszíteni édességekkel is lehet. A csokifigurák mellett mézeskaláccsal, dióval, pici almákkal is díszíthet. Eredeti füzéreket készíthet cérnára fűzött popcornból.

forrás: novinky.cz, zena.aktualne.cz, milujivanoce.cz, blesk.cz, prazsky.denik.cz


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása