Tippek és tanácsok Batyuban sült tarja kolbászkarikákkal és grillezett zöldségekkel

Ha egy igazán egyszerű receptre vágyunk, amit a kerti grill party alkalmával is el tudunk készíteni, akkor az alufóliában sült ételek között érdemes keresgélnünk. Válogassuk össze a kedvenc zöldségeinket és a húsokat, fűszerezzük, csomagoljuk be, majd dobjuk a grillre. Már nincs is más dolgunk, csak egy pohár sör vagy hideg limonádé társaságában megvárni, amíg a batyuk elkészülnek. Mi a rengeteg friss zöldség mellé most tarját és grillkolbászt csomagolunk egybe.


Sült tarja grillkolbásszal és grillezett zöldségekkel 

Adag: 3

Elkészítési idő: 45 perc

6 Tesco Grill Master kolbász

300 g Tesco BBQ sertéstarja szeletek fokhagymás-borsos marinádban

2 piros színű paprika

1 sárga színű paprika

1 fokhagyma

1 cukkini

1 padlizsán

1 brokkoli

8 zöld spárga

3 paradicsom

2 ek szárított bazsalikom

2 ek kakukkfű

2 ek olívaolaj

só, bors

grill alufólia a sütéshez


Grill batyu elkészítése

  • A batyukat alacsonyabb fokozaton kell majd megsüssük, hosszabb ideig. Ennek megfelelően melegítsük elő a grillsütőt vagy a kerti grillezőt.
  • A zöldségeket mossuk és tisztítsuk meg a felesleges részektől.
  • Daraboljuk fel és helyezzük egy nagyobb tálba.
  • A tarját és a grillkolbászt is vágjuk fel kisebb kockákra, majd keverjük a zöldségekhez.
  • Locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, végül adjuk hozzá a bazsalikomot és a kakukkfüvet.
  • Mindent tegyünk egy nagyobb, alufóliából készített batyuba és 25-30 percig süssük.


Alufóliában sült ételek becsomagolása

  • A batyu összeállításához először vágjunk le egy nagyobb darab grill-alufóliát. (Érdemes téglalap alakú fóliával dolgozni, hogy az egyik oldala hosszabb legyen, mint a másik.)
  • Tegyük a fóliát magunk elé úgy, hogy a hosszabbik oldala felénk essen.
  • Halmozzuk fel középre helyezve a batyu tartalmát.
  • Fogjuk meg a fólia baloldalát és teljesen hajtsuk rá a fólia tartalmára, egészen addig, amíg a két rövid éle egybeesik (feleztük a téglalapot). Ha szükséges igazítsuk el benne az ételt.
  • Most a lap két másik oldalával fogunk foglalkozni. Hajtsuk fel az éleket legalább 1 ujjnyi vastag sávban. Ezzel a lépéssel tudjuk lezárni a batyu végeit. Ügyeljünk rá, hogy minden oldalán ugyanabba az irányba hajtsunk fel. Erre azért van szükség, hogy biztosan ne folyjon ki sütés közben a fűszeres szaft.
  • Ha a két rövidebbik oldalt lezártuk, akkor a hosszabbik oldallal is tegyük ugyanezt. Végül egy nagyobb „lapos” borítékszerű csomagot kell kapjunk.

Nem kell feltétlenül egyetlen nagy batyuban gondolkoznunk. Készíthetünk több kicsi csomagot is, így tálaláskor mindenki bontogathatja a sajátját. Amennyiben a vendégeink nyitottak rá, egyszerűen csak készítsük ki az alapanyagokat az asztalra és bízzuk rájuk, hogy összeállíthassák a kedvenc kombinációjukat.

Batyuban sült tarja kolbászkarikákkal és grillezett zöldségekkel

Tippek alufóliában grillezéshez 

  • Válasszunk grill-alufóliát, mert ezek általában vastagabbak.
  • Kenjük meg vékonyan vagy fújjuk be olaj spray-vel az alufóliát, hogy ne tapadjon hozzá az étel.
  • Ha biztosra akarunk menni, akkor egy darab sütőpapírt is fektethetünk a fóliába, így biztosan elkerüljük a letapadást.
  • Használhatunk olajozás céljára különböző fűszervajakat is, így extra ízt adhatunk az ételnek.
  • Fűszervajat nemcsak a fólia kenésére használhatunk, hanem az elkészült étel további ízesítésére is. Amikor kinyitjuk az elkészült batyut, helyezzünk egy kisebb kockával a kupac tetejére és forgassuk össze vele az ételt.
  • Fóliában sült ételeket nemcsak a grillen, de a sütőben is nyugodtan elkészíthetjük.

Fóliában sült hal recept

Ha egy könnyű nyári ételre vágyunk, akkor a zsírosabb húsok, kolbászok helyett, a batyuba csomagoljunk valamilyen halat is. A lazac sokak kedvence, de a karakteresebb tonhal vagy az egyben sült pisztráng is jó választás lehet erre a célra.  A halak grillezésénél általában az egyik legnagyobb aggály, hogy fordításkor  darabokra esnek. A fóliában sütés egyik nagy előnye, hogy ettől nem kell tartanunk. Az alábbi kapros citromos grillezett lazac receptet bátran ajánljuk nyári estékre, az egészséges ételek kedvelőinek.

Fóliában grillezett lazac, alufóliában sült mézes sárgarépa karikákkal

Adag 2 személyre

Elkészítési idő: kb. 40 perc

400 g lazacfilé

1 bio citrom

2 gerezd fokhagyma

friss kapor

kevés extra szűz olívaolaj

só, bors

Hozzávalók a mézes sült répához

3 db nagyobb sárgarépa

extra szűz olívaolaj

kevés méz

friss kakukkfű

grill-fólia a csomagoláshoz


Grillezett lazac elkészítése

  • Tépjünk le egy megfelelő méretű fóliát és készítsünk rá fűszerágyat.
  • Tegyünk alulra a kaporból és fektessünk rá a citromkarikákat.
  • Helyezzük a halfilét a fűszerágyra, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk, majd kézzel finoman dörzsöljük bele a fűszereket a filébe. Végül szórjuk rá az apró kockákra vágott fokhagymát is.
  • A tetejére mehet a maradék kapor és citromkarika.
  • Csomagoljuk be a halat és kb. 15 percig grillezzük.
  • Nyissuk ki a csomagot és további 5 percig hagyjuk még a tűzön.

Grillezett sárgarépa elkészítése

  • Amíg a hal sül, készítsük el mellé a zöldségköretet is.
  • Mossuk meg a sárgarépákat, vágjuk vastagabb karikákra és jól sózzuk meg.
  • Keverjük össze az olívaolajat a mézzel és egy kevés friss kakukkfűvel.
  • Helyezzük egy grill-fóliára a répakarikákat, locsoljuk meg a mézes kakukkfüves olajjal és jól forgassuk össze.
  • Körülbelül 20-25 percig süssük a répát. 15 perc után érdemes óvatosan kinyitni a csomagot, hogy lássuk, milyen állapotban van a zöldség. Egy hústű vagy villa segítségével ellenőrizhetjük, hogy megpuhult-e.

Az elkészült hal mellé tálaljuk a grillezett sárgarépát is.

Tippek

  • Friss halfilével készítsük az ételt.
  • Bármilyen kedvenc fűszernövényünkkel elkészíthetjük ezt a fogást, de válasszuk mindig a friss változatát.
  • Olaj helyett, olvasztott vajjal is meglocsolhatjuk a halat.
Publikálva: 3 hete
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása