Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A citrusféléket akár kilószámra is eheti, annyira kevés kalóriát tartalmaznak, ezért testsúlyán ez nem látszik meg.
A citrusfélék kalóriaértékei
mandarin 60 kcal/darab - 150 g
narancs 174 kcal/darab - 350 g
piros grapefruit 138 kcal/darab - 460 g
pomeló 416 kcal/darab - 1000 g
citrom 13 kcal/darab - 100 g
lime (zöldcitrom) 25 kcal/darab - 90 g
A narancs, mandarin, grapefruit, pomeló, citrom és lime nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, mely erős antioxidáns és javítja a szervezet ellenállóképességét, a sebek gyógyulását, elősegíti a vas felszívódását, a fehér vérsejtek képződését, a csontok fejlődését.
A C-vitamin hiánya fáradtsággal, emésztési problémákkal, gyakori betegeskedéssel, a fogak romlásával nyilvánul meg, szélsőséges esetekben előfordulhat a vérzékenység, az erek elpattanása, az íny duzzadása, fogak kiesése és gyomorfekély.
Önt azonban semmi hasonló nem fenyegeti, ha étrendjében nemcsak elegendő citrusféle, hanem savanyú káposzta, paprika és egyéb más gyümölcs és zöldség lesz. A heti kiegyensúlyozott étrendet megközelítőleg 7500 kJ energiabevitellel Tesco táplálkozási tanácsadója, táplálkozási szakember készítette el az Ön számára.
REGGELI
Hajdinakása naranccsal - 1850 kJ
Az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, egy edénybe tesszük, citromlevet csepegtetünk rá, hozzáadjuk a fahéjat, vajat, felöntjük egy pici vízzel és puhára pároljuk.
A hajdinát leforrázzuk, edénybe tesszük, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel és kásává főzzük.
Az alma felét belekeverjük a hajdinakásába, ízlés szerint adhatunk hozzá még mézet. Az adagokat elosztjuk kisebb tálacskákba, leöntjük joghurttal és tálalás előtt a maradék almával és citromfű leveleivel díszítjük.
TÍZÓRAI
Mandarinkompót pekándióval - 734 kJ
EBÉD
Zöldségen párolt marhahús vadrizzsel - 2463 kJ
A húst megpirítjuk a hagymán és az erőlevesben puhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk a felszeletelt zöldséget és egy picit még pároljuk. A levet nem sűrítjük be, csak redukáljuk. Főtt rizzsel tálaljuk.
UZSONNA
Céklás carpaccio kecskesajttal, vagy balkán sajttal - 805 kJ
A céklát sós vízben puhára főzzük, amikor kihűlt, meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk, melyeket tányérokra rakunk, leöntjük a balzsamecetből, mézből, olajból és citromléből készült mártással. Megszórjuk sajttal és a bazsalikom leveleivel díszítjük.
VACSORA
Sárgarépaleves naranccsal és kovászos rozskenyérrel 1648 kJ
A vajon megpirítjuk a hagymát, sárgarépát, petrezselymet. Hozzáadjuk a köménymagot, narancslevet és mielőtt a levest hozzáadjuk, még pár percig főzzük. A megfőtt zöldséget krémesre mixeljük. Ha nagyon sűrű, hozzáadunk még egy kevés levest, vagy vizet. Végül beletesszük a tejfölt és átforraljuk.
REGGELI
Palacsinta házi narancslekvárral - 1913 kJ
A hagyományos módon palacsintákat sütünk (add recipe). A narancsot lehámozzuk, gerezdjeire szedjük, egy fazékban felöntjük vízzel, rátesszük a befőzőcukrot és lekvárt főzünk belőle.
TÍZÓRAI
Májpástétom áfonyával, graham kifli - 1155 kJ
EBÉD
Mandarinos csirke főtt burgonyával - 2650 kJ
A csirkét megmossuk, megszárítjuk, a mellcsontjánál félbevágjuk, levágjuk róla a zsíros részeket és megsózzuk. A mandarinokat megmossuk, meghámozzuk, kivesszük a magjait és apró darabokra vágjuk. Egy tálban elkeverjük a pekándiót, hagymát, a szétnyomott fokhagymát, a puha vajat, pici sót, mandarinokat és a gombát. A csirke mellhúsán levő bőrt ujjainkkal fellazítjuk és benyomkodjuk alája a mandarinos tölteléket. Egy edényben felforraljuk a narancslevet, bort, szójaszószt. Ezután kihűtjük. A csirkét egy vajjal kikent tepsibe tesszük és meglocsoluk a szósszal. Ezután 180 °C-os sütőben kb. egy óráig sütjük, sütés közben vizet öntünk alája.
UZSONNA
Gyümölcsös smoothie (300 ml) - (359 kJ)
VACSORA
Sült pisztráng kuszkusszal - 1523 kJ
A megmosostt pisztrángot megkenjük olajjal, a szétnyomott fokhagymával, fűszerezzük és megsütjük. A kuszkuszt leöntjük kétszeres mennyiségű forrásban levő vízzel, letakarjuk és 10 perc múlva tálalhatjuk.
REGGELI
Tojásos omlett cherry paradicsommal és spenóttal - 1862 kJ
A tojásból omlettet készítünk, rátesszük a spenótot és a karikákra vágott paradicsomot.
TÍZÓRAI
Gyümölcstál - 774 kJ
EBÉD
Pirított máj zöldséggel és bulgurral - 2659 kJ
A hagymát aranysárgára pirítjuk, rátesszük a májat, megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, pár csepp szójaszószt és worchestert adunk hozzá, felöntjük vízzel és pároljuk. Amikor a máj puha, hozzáöntünk még egy kis vizet, rárakjuk a fagyasztott zöldséget, ízesítjük és tovább főzzük a májjal. Vizet aszerint adjunk hozzá, amilyen szaftosra szeretnénk. Főtt bulgurral tálaljuk.
UZSONNA
Túró naranccsal - 822 kJ
VACSORA
Tejfölös zöldbab főtt burgonyával - 1446 kJ
Egy edényben felhevítjük az olajat és megpirítjuk a hagymát. Rátesszük a zöldbabot és átpirítjuk. Vizet teszünk alája, hozzáadjuk az ecetet, cukrot és puhára pároljuk. Közben elkészítjük a szószt: A vajból és lisztből rántást készítünk és felöntjük a tejszínnel. A szószba beletesszük a kész zöldbabot és átfőzzük. A burgonyát és a tojást megfőzzük.
REGGELI
Kukoricakása mézzel, homoktövissel és dióval - 1850 kJ
TÍZÓRAI
Zöldséges túrókrém teljes kiőrlésű péksüteménnyel - 747 kJ
EBÉD
Csirkesaláta citrusokkal, tejfölös brokkoli leves - 2716 kJ
Csirkesaláta citrusokkal
A megtisztított húst csíkokra vágjuk és alaposan megsózzuk, fűszerezzük. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és a vajat, rátesszük a húst és állandó keverés mellett megpirítjuk. A narancsot és a grapefruitot megtisztítjuk és gerezdekre osztjuk. Egy egész citrom levét elkeverjük egy pici sóval, fűszerrel és cukorral. A salátát megmossuk, keményebb részeit kivágjuk, leveleit kisebb darabokban egy tálba tesszük. Leöntjük az elkészült citromos öntettel. Hozzáadjuk a csirkehúst, citrusokat és alaposan elkeverjük.
Tejfölös brokkoli leves
A zöldséglevet megmelegítjük, vagy vízforralóban vizet forralunk. Az olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a kockákra vágott petrezselymet és két percig pirítjuk. Felöntjük a zöldséglével, vagy a vízzel, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott brokkolit. A brokkoli szárát is beletehetjük. Sózzuk és puhára főzzük. A levest simára mixeljük, ízlés szerint tejfölt adunk hozzá és sűrű krémlevessé főzzük. Ízesítjük a szójaszósszal, vagy az ecettel, fűszernövényekkel és magvakkal díszítjük.
UZSONNA
Puding mandarinnal - 778 kJ
Elkészítjük a pudingot az útmutatás szerint és mandarinnal díszítjük.
VACSORA
Zöldséges lasagne - 1716 kJ
Elkészítjük a besamel mártást: Vajból és lisztből rántást készítünk és fokozatosan hozzáadjuk a tejet. Sűrűsödésig főzzük. A zöldséget megtisztítjuk, felaprítjuk, összekeverjük a paradicsomszósszal, sózzuk, fűszerezzük. Egy sütőtálba felváltva rakjuk a tészta, zöldség, besamelmártás rétegeket, tetejét megszórjuk sajttal.
REGGELI
Zabpehely-muffin joghurttal és mandarinnal - 1134 kJ
TÍZÓRAI
Túrós-tojásos golyók - 824 kJ
A tojásokat keményre főzzük. Kihűlés után elkülönítjük a sárgáját és a fehérjét. A fehérjét apróra vágjuk, vagy lereszeljük. Hozzáadjuk a túrót, a szobahőmérsékletű vajat és a szétnyomott fokhagymát. Sózzuk, fűszerezzük és ízesítjük az apróra vágott fűszernövényekkel. Ezután a keverékbe tesszük a zöldborsót, vagy kukoricát és a reszelt sajtot. Alaposan összekeverjük és golyócskákat formálunk, melyeket néhány percre a hűtőbe teszünk megdermedni.
EBÉD
Citrusokkal és olivával párolt csirke kuszkusszal - 2192 kJ
A fűszereket összekeverjük a sóval, majd a csirkedarabokat meghempergetjük ebben a keverékben. Egy fazékban felhevítjük az olívaolajat, a combokat minden oldalról aranysárgára sütjük. Ezután kivesszük őket és a kisült zsírjában megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, felöntjük a levesfőzettel és beletesszük a megsült csirkecombokat. Lefedjük és 30 percig pároljuk.
Eközben a kuszkuszt összekeverjük a mazsolával, felöntjük kétszeres mennyiségű forrásban levő vízzel, átkeverjük, lefedjük és 10 percig így hagyjuk. A csirkéhez citrom- és narancskarikákat és zöld olivát adunk. Fedő nélkül lassú tűzön 10 percig főzzük. A kuszkuszt villával meglazítjuk, belekeverjük a petrezselyem zöldjét, rátesszük a csirkecombokat és leöntjük a szósszal.
UZSONNA
Graham kifli tonhalas krémmel és cherry paradicsommal - 911 kJ
VACSORA
Sült édesburgonya chillis dippel - 2104 kJ
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Az édesburgonyát megmossuk, a héját nem hámozzuk le és négyzetekre vágjuk. Rárakjuk egy sütőpapírral bélelt pléhre, megkenjük olajjal, sózzuk, fűszerezzük, megszórjuk rozmaringgal. Nagyjából 30 -60 percig sütjük, amíg puha lesz, a sütési idő a darabok nagyságától függ.
A diphez keverje el a tejfölben a fokhagymát, koriandert, petrezselyem zöldjét, kakukkfüvet s a mustárt. Sózza, fűszerezze, ízlés szerint tegyen hozzá chillit.
REGGELI
Hagymás tojásrántotta kovásszal készült péksüteménnyel - 1560 kJ
TÍZÓRAI
Zöldcitromos (lime) cheesecake (1182 kJ)
A korpuszhoz elmixeljük a kekszeket. Hozzáadjuk a vajat, alaposan összedolgozzuk. A formát kibéleljük sütőpapírral, vagy a kosárkákat. Az aljába egyenletesen benyomkodjuk a kekszkeveréket és az így elkészített korpuszokat behűtjük. Mixerben simára eldolgozzzuk a ricottát és a krémsajtot. Hozzáadjuk a cukrot, tojásokat, a lime héját, a vanília-kivonatot és a lime levét, elmixeljük, majd szétosztjuk az elkészített formákba. Kb. 40 percig sütjük, vagy addig, amíg a töltelék átsül. A formákban hagyjuk hűlni, majd tálaljuk.
EBÉD
Lazac citrusokkal és burgonyapürével - 1811 kJ
A lazacot megsózzuk, fűszerezzük és legalább 10 percig pácoljuk a citromlé, narancslé, mustár és olaj keverékében. Ezután a halat sütőpléhre tesszük és rózsaszínűre sütjük.
UZSONNA
Hummusz teljes kiőrlésű péksüteménnyel - 911 kJ
VACSORA
Kelkáposzta fasírozott zöldségsalátával - 2036 kJ
A kelkáposzta leveleit forró, sós vízben átforraljuk, behűtjük hideg vízzel és lecsepegtetjük, ha kell, kinyomkodjuk belőle a vizet. A kelkáposzta leveleket ledaráljuk a füstült hússal együtt. Vajon hagymát pirítunk, hozzátesszük a petrezselyem zöldjét, átpirtíjuk, megszórjuk liszttel, ismét pirítjuk és állandó keverés mellett fokozatosan felöntjük a tejjel és sűrűre főzzük. Sózzuk, fűszerezzük. A majdnem kihűlt kásához hozzáadjuk a tojássárgáját és a darált húst a kellel. Mindezeket alaposan összekeverjük, szükség esetén ízesítjük. Ha nagyon híg, besűríthetjük zsemlemorzsával.
A tésztából kis fasírozottakat formálunk, melyeket egy kevés tejben elkevert sózott tojássárgájába mártunk, majd zsemlemorzsába és kisütjük az olajban.
REGGELI
Müzli citrusokkal - 1097 kJ
TÍZÓRAI
Citrusok zselében - 726 kJ
A hámozott narancsot keskeny karikákra vágjuk, szétrakjuk a sütőpléhen, megszórjuk cukorral és beletesszük a 90 °C-ra előmelegített sütőbe. Egy órán át sütjük, majd megfordítjuk és még egy órát sütjük. Ezután hűlni hagyjuk.
A többi gyümölcsöt is megtisztítjuk, beleértve a fehér keserű héját is. Kivágjuk a termések belső húsos részét úgy, hogy semmilyen fehér héj ne maradjon rajta. A tiszta gyümölcshús darabjait poharakba szétrakjuk.
A zselatin elkészítjük az útmutatás szerint, ráöntjük a poharakban levő gyümölcsre és néhány órára a hűtőbe tesszük megdermedni. Tálalás előtt a ropogós narancskarikákkal díszítjük.
EBÉD
Kacsa naranccsal, vagy grapefruittal zöldségsalátával - 2580 kJ
A kacsát lassú tűzön megsütjük. A gyümölcsöket meghámozzuk, majd a fehér héját is eltávolítjuk és éles késsel kivágjuk a hártya nélküli gyümölcshúst. Mikor a kacsa már majdnem megsült, hozzátesszük a gyümölcsöt és még negyed óráig sütjük a kacsával.
A cukrot összefőzzük az ecettel úgy, hogy az ecet elpárologjon és a cukor karemellizálódjon. Óvatosan öntse hozzá az erőlevest és főzze 5 percig. Tegye hozzá a grapefruit héját és enyhe tűzön főzze még 3 percig. A keveréket szűrje át egy tiszta edénybe és lassú tűzön főzze, majd sózza és fűszerezze. Tálalás előtt a kacsát szeletelje fel és öntse le a lével.
Tálalja ecetes-mézes salátaöntettel készített vegyes zöldségsalátával.
UZSONNA
JOGHURT DIÓVAL - 997 kJ
VACSORA
Quinoa saláta fekete babbal - 2100 kJ
A hagymát, fokhagymát, paprikát apróra vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk. Egy csipetnyi sóval megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, paprikát. Hozzáadjuk a paradicsomkockákat, fűszernövényeket, a quinoát és átpirítjuk. Felöntjük a vízzel, vagy az erőlevessel. Felforraljuk, majd takaréklángra tesszük és 20-30 percig főzzök, amíg a quinoa megfő. Hozzáadjuk a főtt hüvelyest és a szeletelt olivát. Elkeverjük és aprított bazsalikommal tálaljuk.
Forrás: Zuzana Pavelková Šafářová, wikipedia