Egészséges életmód Relaxáció 9 dolog, amiről ne feledkezzen meg, mielőtt nyaralni indul

Mielőtt még becsukja maga mögött az ajtót és bőröndökkel felpakolva nyári kalandokra indul, bizonyosodjon meg afelől, hogy mindent megtett otthona biztonsága érdekében. Ne felejtse el bekapcsolni a riasztóberendezést, ha van. Mi az, amit még megtehet otthonáért? Ne adjon esélyt a tolvajoknak és intézze úgy, hogy észre se vegyék, hogy nyaralni ment.

  1. Szüntesse meg a rendszeres postai küldeményeket. Esetleg kérje meg a szomszédokat, hogy amíg nyaral, rendszeresen ürítsék ki a postaládáját. Az újságokkal és szórólapokkal megtelt postaláda nyilvánvaló jelzés a tolvajoknak arról, hogy Ön nem tartózkodik otthon.
  2. Már örül a nyaralásnak és alig várja, de környezetében és a szociális hálón igyekezzen ezzel nem dicsekedni. Legalább arra ügyeljen, hogy ne tudódjon ki a pontos dátum, amikor nem lesz otthon. Sohasem tudhatja, kihez jut el ez az információ és ki élhet vele vissza.
  3. A függönyöket és redőnyöket hagyja széthúzva. Ha úgy tervezte, hogy nyaralása alatt lehúzva tartja a redőnyöket, tudja meg, hogy a tolvajok számára ez is egy tévedhetetlen jele annak, hogy a lakástulajdonosok nincsenek otthon.
  4. Az értéktárgyakat, mint pl. az ékszerek, notebook, tabletek, ne hagyja a lakásban szabadon letéve, vagy úgy, hogy az ablakon át látható helyen vannak. Legjobb, ha mindent, ami értékes az Ön számára, rejtse egy trezorba, vagy legalább egy rejtekhelyre, ahol csak úgy nem lehet felfedezni ezeket.
  5. Ha van kertje, indulás előtt kaszálja le a füvet, rendezze el és öntözze meg a zöldnövényzetet. Nyaralása alatt a kert így rendezetten fog kinézni és azt a látszatot kelti majd, hogy a tulajdonosok otthon vannak és nem üres a ház.
  6. A felkapcsolt lámpa is azt jelzi, hogy otthon van valaki. Ebben segítségére lehetnek az elektronikus kapcsolóberendezések, melyek felkapcsolják a villanyt vagy bekapcsolják a tévét.
  7. A házban ellenőrizzen le minden ablakot és ajtót. Jól be vannak zárva? A könnyen hozzáférhető üvegajtókat nem nehéz betörni. Léteznek azonban védőfóliák, melyek meggátolják az üveg betörését, vagy legalább a betörőt lelassítják.
  8. Ürítse ki a hűtőszekrényt. Amit lehet fagyasztani, dugja be a fagyasztóba. Ideális esetben a többit még nyaralása előtt fogyassza el. Ha hazaérkezik a nyaralásból, nem lepheti meg semmilyen a spájzból, vagy a hűtőből áradó gyanús szag. A konyhában se hagyjon piszkos edényt és a szemetes kosarat is ürítse ki.
  9. Az energiatakarékosság nevében kapcsolja ki a bojlert, a klimatizációt és minden elektromos berendezést húzzon ki a konnektorból. Még stand-by rezsimben se hagyja a készülékeket. Mindent húzzon ki a konnektorból, amit lehet.

Még nem tudja, hová menjen nyaralni a gyerekekkel?

Forrás: hosebeautiful.com, prozeny.cz, policie.cz


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása