Egészséges életmód Egészség 5 tipp menstruációs fájdalom ellen

Minden hónapban előre aggódik, hogy mikor jelentkezik újra és feszülten figyeli az első alhasi görcsök jelentkezését?

A tudósok kiderítették, hogy a menstruációs fájdalmak hasonlóan fájdalmasak, mint az infarktus. A nők akár 20%-a szenved a nagyon erős görcsökkel, és a fájdalom negatív hatással van a mindennapos tevékenységükre. Megoldást jelenthetnek a fájdalomcsillapító gyógyszerek, de néha azok sem segítenek. Van azonban néhány további tippünk, melyek segíthetnek a nőknek átvészelni a menstruációs fájdalmakat.

  1. Meleg

A menstruációt kísérő fájdalmat a meleg környezet enyhítheti. Ideális eszköz egy melegentartó palack (termofor), melyet forró vízzel töltünk meg és közvetlenül az alhas fájdalmas részére helyezzük. Vigyázni kell azonban arra, nehogy a forró palack égési sérülést okozzon. Javasolt a palackot betekerni egy törülközőbe vagy plédbe, és csak azután ráhelyezni a testre. Speciális huzatok is kaphatók a melegentartó palackokhoz. A palack helyett gélpárnák is beszerezhetők, melyeket elegendő mikrohullámú sütőben felmelegíteni, és ugyanúgy szolgálnak, mint a palack. A meleg hatására az izmok ellazulnak, és enyhül a fájdalom.

  1. Mangán

A mangán, vagyis a magnézium egy kiváló ásványanyag az izmok ellazulására. A mangán utánpótlásáról rendszeresen kell gondoskodni. Nem csak akkor, amikor jelentkeznek a menstruációs görcsök. A mangán tabletta formájában is szedhető, de pezsgőtabletta változatban is létezik, sőt számos élelmiszerben is megtalálható: banán, datolya, paradió, mandula, süllő, brokkoli, spenót vagy karfiol.

  1. Gyógynövények

Nagymamáink jól tudták, hogyan lehet a menstruációs fájdalmakat természetes úton is enyhíteni. Mindentudó „női” gyógynövény a palástfű. Javasolt a palástfű tea fogyasztása naponta 2 alkalommal, már 10 nappal a menstruáció előtt, illetve a menstruáció alatt.

Görcsoldó hatása a pimpó gyógynövénynek is van. A növény zöldrészéből főzött teát, a menstruáció alatt naponta 2 – 3 alkalommal javasolt fogyasztani.  

Harmadik hatásos gyógynövény az alhasi fájdalmak enyhítésében a ruta. Ezzel a gyógynövénnyel azonban óvatosan kell bánni, mert nagyobb mennyiségben mérgező lehet. Javasolt ezért csak tinktúrát beszerezni, és betartani a javasolt adagolást.

Fentiekben részletezett gyógynövények alkalmazása azonban terhesség vagy szoptatás esetén kerülendő!

  1. Nagy mennyiségű víz

A víz egy egyszerű, mégis kiválóan hatásos eszköz. A víz tisztítja a szervezetet, eltávolítja a mérgező anyagokat és támogatja a hasizomzat vérellátását. A menstruáció előtt és alatt fokozottan ügyelni kell a folyadékbevitelre és javasolt a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása. Naponta legalább 6 - 8 pohár tiszta, buborékmentes vizet igyunk. A vizet ízesíthetjük néhány csepp citromlével vagy menta levelekkel. A víz enyhíti a menstruációt kísérő felfújódást, melynek hatására a görcsök erősebbek lehetnek. Ha a menstruációs görcsökkel összefüggésben hasmenésben is szenvedünk, a folyadékbevitel még fontosabb.

  1. Esszenciális olajok

A menstruációs görcsöket sok esetben sikeresen enyhíti az aromaterápia és az esszenciális olajos masszázs. Kipróbálhatjuk a gyömbérolajt, ami egy természetes fájdalomcsillapító vagy a majoránna esszenciális olaját. Mindkét olaj közvetlenül a bőrön alkalmazható, az alhasi terület finom masszírozásával. Néhány csepp olaj akár aromalámpába is tehető, hogy az egész szoba kellemes illatú legyen. A belégzés által az olaj hatása megsokszorozódik.  

Természetes csoda

Minden szenvedés ellenére ne feledjük el, hogy a menstruáció az életünk természetes velejárója. A nőiesség és a termékenység jelképe. Fontos, hogy elfogadjuk és tudjunk vele élni, ebben segítségünkre lehetnek a fenti tanácsok is.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása