Tippek és tanácsok 19 átmelegítő élelmiszer a téli napokon

A hagyományos kínai orvoslás az élelmiszereket a szervezetre kifejtett energetikai hatásuk szerint osztályozza. Az egyik csoportba tartoznak azok az élelmiszerek, melyek belülről melegítik a testet, energiát adnak, emelik a vérnyomást, a másik csoportba tartoznak azok az élelmiszerek, melyek hűtik a és méregtelenítik a testet. A téli időszakban válasszon olyan élelmiszereket, melyek testét melegen tartják és a hideg napokon is kellő energiát adnak. Pótolja a hűtőszekrény és a spájz készleteit és sorolja be étrendjébe a következő élelmiszereket:

Póréhagyma

Ez a részben fehér szárú zöldség sok folsavat, C-vitamint, mangánt, szelént, cinket és foszfort tartalmaz. Vérbőséget biztosít, serkenti az agyműködést és kedvezően hat a bélflórára. A póréhagyma útmutatásunk szerint egyszerűen elkészíthető

Kagyló

Ez a tengeri csemege omega 3-zsírsavakat és dokozahexaénsavat és eikosapentaénsavat tartalmaz. A kagylók ezért jó hatással vannak a sejtfalak, idegek, immunrendszer, szív- és érrendszer működésére és melegen tartják a testet.

Marhahús

Nincs is jobb annál, mint amikor a hideg téli estéken megfőz egy tisztességes marhahúslevest! A marhahús nagyon sok B-vitamint és E-vitamint tartalmaz, de szelént, cinket és vasat is. A vas a vérképződés nagyon fontos alkotóeleme, a vér szállítja egész testünkben a meleget. A marhahúsban több zsír és kalória van, ami szintén hozzájárul a meleg megtartásához testünkben.

Gyömbér

A gyömbér kitűnő segítőtárs a köhögés és megfázás ellen, erősíti az immunrendszert. Serkenti az emésztést és átmelegíti testünket. A benne levő gingerol nevű hatóanyag felelős azért, hogy testünk átmelegszik, de mindenfajta rosszullétet is enyhít, beleértve a terhességi rosszulléteket is

Kerülje a gyömbért, ha gyomorproblémái vannak.

Gesztenye

A gesztenye ellentétben a különféle diókkal és magvakkal,  aránylag kevés kalóriát és zsírokat tartalmaz. Sok benne viszont az ásványi anyag, a vitamin és a fitonutriens, beleértve a folsavat, mely nélkülözhetetlen a vörös vérsejtek képződéséhez. A gesztenye jó hatással van a lép- és veseműködésre, valamint a vérkeringésre.

Paszternák

Ez a zöldség sok káliumot és folsavat tartalmaz. A kálium csökkenti a vérnyomást és a folsav elősegíti a vérképződést. A bélműködéshez hasznos rostanyagot tartalmaz.

Kurkuma

E fűszer fő alkotórésze antioxidánsként hat az emberi szervezetben. Hatóanyaga a kurkumin – a neurológiai betgeségek és a rák gyógyításával hozzák összefüggésbe. A kurkumin a szervezetben zajló gyulladásgátló folyamatokra gyakorolt pozitív hatásával erősíti az immunrendszert.

Méz

A méz nemcsak megfázás, influenza, téli fáradtság és kimerültség  ellen segít, hanem a szervezetünket is képes felmelegíteni. A méhészektől vásárolt méz sok antioxidánst tartalmaz.

Fahéj

A fahéj hihetetlen mértékben képes felpezsdíteni vérkeringésünket és átmelegíteni az egész testet. Szervezetünket védi a vírusok, baktériumok és fertőzések támadásaival szemben. Serkenti az emésztést és elősegíti a káros anyagok kiválasztását a szervezetből.

Szezámmag

A szezám sok vasat tartalmaz, de kalciumot, cinket, káliumot, a B-vitamincsoport vitaminjait és E-vitamint is. Egyen sok szezámmagot, hogy szervezet ene nélkülözze mindezeket a hasznos anyagokat. A szezámmagot vérszegénység esetében is ajánlják és a menopauza tüneteit is enyhíti. Növeli a szervezet ellenállóképességét, jótékony hatással van a hajra, a körmökre és a bőrre.

Szárított gyümölcs

A szárított gyümölcs is ugyanannyi értékes tápanyagot tartalmaz, mint a friss. Bár C-vitamin tartalma kevesebb, a többi tápanyag mennyisége változatlan benne. Tehát bátran fogyassza a különféle szárított gyümölcsöket édesség helyett, az egészséges csemegézéssel csak jót tesz, mert átmelegszik a teste. A szárított gyümölcs ugyanis rostanyagokat, antioxidánsokat, folsavat és polifenol antioxidánsokat tartalmaz, melyek javítják a véráramlást. A szárított gyümölcsnek köszönhetően javulhat az emésztése és csökken az elhízás veszélye.

Sáfrány

E fűszer adagolásával vigyázni kell, legjobb, ha a terhes nők inkább teljes mértékben elkerülik. Az ajánlott napi sáfrányadag maximálisan 30 milligramm. Megfelelő mennyiségben azonban a sáfrány meggátolja a vérrögök kialakulását, serkenti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert és köhögés, illetve asztma esetében is jót tesz.

Tojás

Talán meglepően hagzik, de a tojás nagy befolyással van az influenza és a megfázások megelőzésében. A D-vitaminnak köszönhetően erősíti az immunrendszert és a vírusokkal és baktériumokkal szemben aktiválja a hatóanyagokat. Ezen kívül még A-, B5-, B12-, B2-, B6-, E- és K-vitamint tartalmaz. Az ásványi anyagok közül a kalcium és a foszfor a csontokat, a kálium, vas és a cink az immunrendszert erősíti.

Nem tudja, hogyan használja fel a hűtőben megmaradt tojást?

Fekete bors

Ez a  fűszer serkenti a vérkeringést, az intim testtájékot is elegendő vérrel látja el és természsetes afrodiziákumként működik. Felmelegíti a testet és megfázáskor hatékony. Átmelegíti a nyálkahártyát, ezért ha náthás, könnyebben fellazítja az orrváladékot. Serkenti az emésztést és jó az alacsony vérnyomás ellen.

Chilli

A chilli paprikának is hasonló hatása van, mint a borsnak. Gyulladásgátló hatása van, serkenti a vérkeringést és ezáltal átmelegít. Mangánt, magnéziumot, káliumot és vasat is tartalmaz. Tele van antioxidánssal és védi a szervezetet a szabad gyökökkel szemben.

Torma

A csípős torma kiváló zöldség, mely segít megfázás és influenza ellen. Gyulladásgátló hatása van, méregteleníti a májat és serkenti a vérkeringést.

Hüvelyesek

A hüvelyesekben levő sok rostanyag pozitívan befolyásolja az emésztést, ezért ne hagyja ki étrendjéből. Rostanyagokon kívül antioxidánsokat is kap szervezete, amivel megelőzhetőek a rákos megbetegedések és a 2-es típusú cukorbetegség.

Gabonakásák

A köles, hajdina, tönköly, zabpehely és a rizs szintén képesek arra, hogy testét átmelegítsék.  Készítsen belőlük különféle kásákat. Fogyassza ezeket reggelire – kitűnő energiaforrás az egész nap folyamán.

Hőkezelt zöldség

Nyáron fogyasszon friss és hideg zöldségeket, melyek lehűtik testét. Télen viszont a hőkezelt zöldség felmelegíti, akár serpenyőn, vagy főzve készíti el. Sokféle ételhez kiváló köret a zöldség.


A melegítő ételek fogyasztásának szabályai

Nem feltétlenül szükséges, hogy téli étrendje csak a fentiekben felsorolt élelmiszerekből álljon. Elég ezekkel kiegészíteni receptjeit és megfelelően variálni. Például a klasszikus  smoothie-ban egy kis rozmaring hozzáadásával kiegyenlítheti a hőhatást.

Az átmelegítő adalékokat tartalmazó ételeket nem elég csak időnként fogyasztani– ilyenkor ne várjon azonnali hatást. A szervezet sokkal több meleghez jut, ha ezeket az élelmiszereket rendszeresen, vagyis naponta fogyasztja.

Természetesen az étrend és az átmelegítő ételek még nem minden. Ne felejtse el a folyadékbevitelt és a mozgást, ami szintén fontos a vérkeringésnek. Edzze a testét és ne kényeztesse magát az otthon melegében.  Ha testét hozzászoktatja az alacsonyabb hőmérsékletekhez, helyreáll a termoregulációja és összességében kevésbé fog fázni. Zuhanyozáskor ezért ajánlott a hideg és a meleg víz váltakozása.

Átmelegítő ételötletek  táplálkozási tanácsadónktól  Zuzana Pavelková Šafářovától

Bizonyos élelmiszerek képesek szervezetünket átmelegíteni. Ez azonban nemcsak önmagában az élelmiszer érdeme, hanem az étel konyhaművészeti elkészítése is meghatározó. Általában nagyon átmelegítenek a sokáig főzött, sült és rántott ételek. Tekintettel a rántott ételekben potencionálisan keletkező káros anyagokra viszont javaslom inkább ezek mellőzését. Egyértelműen viszont a téli időszakban túlsúlyban kellene lennie a hőkezelt ételeknek. Szervezetünket nagyon jól átmelegítik a következő ételek:

  • a sokáig főzött húslevesek,
  • húsok és belsőségek, elsősorban a sokáig sütött hús, a grillezett vagy kuktában párolt húsok,
  • a gabonafélék, mint a hajdina, rizs, zabpehely,
  • hüvelyesekből készült ételek,
  • a hőkezelt zöldség, ideértve a kiadós leveseket gabonafélékkel kiegészítve, mint pl. a dara,
  • szárított gyümölcs,
  • fűszerek – gyömbér, fahéj, ánizs, kardamom, szegfűszeg, szerecsendió, fekete bors. Érdekes a chilli hatása. Elfogyasztása után túlságosan is felmelegszik, izzadni kezd, míg végül lehűti, ezért a trópusi övezetben fogyasztják.

Az átmelegítő italok közé tartozik:

  • a gyümölcs-, fekete- és gyömbértea,
  • kakaó,
  • a forralt bor, vagy a forró puncs fűszerekkel.

 A tömény alkohol és a nagy mennyiségű alkohol ugyan gyorsan átmelegíti a testet, mert az erek kitágulnak, de ez nagyon rövid ideig tart. A gyors felmelegedés után a test lehűl.

Forrás: doctor.ndtv.com, mindbodygreen.com, ordinace.cz, celostnimedicina.cz, spektrumzdravi.cz, margit.cz, womanonly.cz, vitalia.cz

Publikálva: 4 hete
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!

Szeretettel tálalva

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!