Kemencében sült kovászos kenyér

  • 8 személyre
  • 60 perc
  • 913 kalória
  • lkarcsi
Megosztás

A lisztet, kovászt (készítését alul leírom), sót és a vizet egy tálba öntöm, majd elkeverem. Nem kell dagasztani, csak annyira, hogy az összetevők elkeveredjenek, majd minimum 8 órát pihentetem. Én általában este állítom össze és másnap kezdem a sütést azzal, hogy befűtök a kemencébe.
Ezután, lisztezett deszkára borítom a megkelt tésztát és a szélei felől felhajtogatva-húzva, a közepe felé gyúrom a tésztát. Alulról, felülről, jobbról és balról, ezt többször megismételve, majd ismét pihentetem fél órát.
Ezután újból átgyúrom a tésztát. Ha a kemence hőmérséklete megfelelő, azaz 220-230 fok, akkor péklapátra teszem, a tetejét éles késsel bevagdosom és betolom a sütőtérbe. 40 percig sütöm.
Amikor elkészült, konyharuhába csavarom és abban hagyom kihűlni.

A kovász készítése:
Egy befőttes üvegben összekeverek három evőkanál lisztet (teljes kiőrlésű rozslisztet, ez hamarabb erjed), 3 evőkanál langyos vízzel.
Meleg helyen, kb. 20 fokon érlelem.
2 nap múlva, megismételtem az első lépést.
Megint 2 nap múlva (ekkor már kellemesen savanykás illata van), hozzáteszek 10 dkg lisztet és 1 dl vizet, majd elkeverem.
Újabb 2 nap elteltével, készen van a kovász, fel lehet használni, kenyérsütéshez.
Amit nem használok fel, azt hűtőben tárolom, a következő sütésig.


Hozzávalók
  • kg finomliszt
  • 20 dkg kenyérkovász
  • ek Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • dl víz
Vegye meg a hozzávalókat