Megosztás
Értékelés

Diabetikus ételekkel az egészségért

0 értékelés
Értékeljen
A cukorbetegség (diabétesz) a glükóz feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy szigetei által termelt inzulin nevű hormon hiánya vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége. 

Ez az egyik legelterjedtebb és legtöbb szövődménnyel járó betegség, melynek legfontosabb tünete az emelkedett vércukorszint. A betegség kezelése egy életen át tartó elkötelezettséget jelent rendszeres vércukorszint ellenőrzéssel, egészséges étkezéssel, rendszeres mozgással, esetleg gyógyszeres kezeléssel. A cél a vércukorszint normál értékének megközelítése.

Mit egyen a cukorbeteg?

A cukorbetegek diétája nem más, mint az egészséges étkezés, aminek betartásához szükségünk van néhány alapszabály ismeretére.
Egy étrend akkor egészséges, ha ellátja a testünket a szükséges tápanyagokkal. Ezek a szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok, ám ezeknek a megfelelő arányát is tartanunk kell: szénhidrát 50%, fehérje 30%, zsír 20% arányban a legoptimálisabb.
A keményítő tartalmú élelmiszerek - mint például a gabonafélék, kenyerek, lisztes áruk, burgonya - adják étrendünk gerincét. Közülük is a teljes kiőrlésű gabonaféléket, és az ezekből készült termékeket kell előnyben részesítenünk, melyeket szervezetünk lassabban bont le, ezért a vércukorszintünk kimozdulását kevésbé idézi elő.

Áruházainkban a diabetikus termékek között bő választékban találhatunk mesterséges édesítőszerrel készült élelmiszereket. Így a cukorbetegeknek az édességekről, lekvárokról, gyümölcs - és zöldséglevekről, szörpökről, cukrokról sem kell lemondaniuk. Diabetikus részlegünkben tésztákat, sütési segédanyagokat, kakaóport és kávét is kínálunk.
A zöldségek, gyümölcsök fogyasztása is hozzátartozik az egészséges étkezéshez, de ne feledkezzünk meg róla, hogy a gyümölcsfogyasztás mértéke nem lépheti túl a diétában engedélyezett szénhidrát mennyiségét.

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei