Megosztás
Értékelés

Mit ehet a gluténérzékeny ember?

0 értékelés
Értékeljen
Körülbelül a lakosság 1-2%-ánál fordul elő lisztérzékenység (más néven cöliákia) amely a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, és amely kellemetlen tüneteket - többek közt gyakori hasmenést, puffadást - produkál, ha gluténtartalmú élelmiszereket fogyaszt el az ember.

De vajon hogyan szüntethetjük meg ezeket a - mindennapjainkat megkeserítő - tünet együtteseket?

A betegség egyetlen igazi gyógymódja, ha elkerüljük a glutént tartalmazó ételeket. Fontos tudni, hogy az elhanyagolt lisztérzékenység súlyosabb betegségek kialakulásához is vezethet, tehát ha a tünetek alapján cöliákiára gyanakszunk, vizsgáltassuk meg magunkat, és ha beigazolódik a gyanúnk, váltsunk gluténmentes életmódra. Természetesen ijedtségre semmi ok, ez nem jelenti azt, hogy ezen túl nem étkezhetünk változatosan és ízletesen.
Áruházainkban széles választékban kaphatóak gluténmentes termékek, minden kedves vásárlónk megtalálhatja az ízlésvilágának és egészségének legmegfelelőbb élelmiszereket.

Lisztérzékenység esetén legyenek tiltólistánkon az alábbiak: árpa, búza, korpa, maláta, rozs, zab, illetve az italok közül a sör, whisky, vodka és a gin.
Ezzel szemben kifejezetten ajánlatos a rizs, a burgonya, a kukorica, a köles, a szója, a bab, a borsó, továbbá a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása. Nem feledkezhetünk meg a csirke- és pulykahúsról, a halról, a sovány sertéshúsról, de - ha laktózérzékenység nem társul a lisztérzékenység mellé - bátran fogyasszunk tejtermékeket is. Italok közül az ásványvíz, a gyümölcslevek, az üdítőitalok, a tea, a valódi kakaó és babkávé mind-mind szerepelhet az étrendünkben.

Nem árt azonban - amennyiben nem vagyunk biztosak a termék gluténtartalmában - megnézni a csomagolást, és ha azon nincs egyértelmű utalás, akkor a "jobb félni, mint megijedni" közmondás bölcsességét megfogadva, jobban tesszük, ha azt egy 100%-osan gluténmentes árura cseréljük.

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei