Megosztás
Értékelés

A húsokról általában

0 értékelés
Értékeljen
Főzni jó gasztro weboldalunk séfje, Domi, sosem titkolta, hogy egy tányéron mindig a hús volt az, ami felkeltette az érdeklődését. Az étel legnemesebb része, ezért kiemelten kell foglalkozni vele.
Mielőtt bemutatnánk a húsfajtákat, annyit általánosságban el kell mondanunk, hogy mindig legyünk kreatívak!

Miért ne dobhatnánk bele a csirkepörköltbe a máját is? Vagy ha kicsontozunk valamit, akkor eszünkbe se jusson kidobni a csontot. Hibátlan levest vagy alaplevet készíthetünk belőle.
Domi igyekszik rávilágítani néhány apró fortélyra, hogy még finomabbat főzhessünk és nem utolsósorban, hogy még takarékosabbak lehessünk a konyhában.

Ami mindenre igaz…

Vannak aranyszabályok szinte minden húsfélére igaz.

1.: Minőség:
        - Ami nagyon fontos, hogy friss húst válasszunk. Ellenőrizzük az illatát és tapintsuk meg, mert friss feszes állagúnak kell lennie. Ha nem vagyunk biztosak a hús frissességében, akkor mossuk át hideg vízben és töröljük szárazra, és úgy ellenőrizzük át újra.  

2.: Eszközök:
        - Ami a legfontosabb, hogy legyen egy nagyon éles késünk. Bármilyen húst dolgozunk fel, mindenképp éles késsel tegyük, pl.: csontozásnál ez kifejezetten fontos. ( szépen egy éles késsel haladunk végig a csont mellett és pár alkalom után azt vesszük észre, hogy nem is nagy ördöngösség. :) )

        - Ha lehet, használjunk műanyag deszkát. Sokkal higiénikusabb, mint egy fa deszka. Könnyebb elmosni és a mosogatógépbe is be lehet rakni.

Még több tudnivaló:
        - A hús szeletelése alapvetően az ételen múlik. Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy a rostjaival merőlegesen szeleteljük a húst. Persze nem minden esetben, hiszen amikor “szálaira”szedjük, akkor pont párhuzamosan vágjuk.
        - Próbáljunk meg minél kevesebbet klopfolni, nem tesz jót a hús szerkezetének, ha nagyon megütjük.
        - Nem kell túlbonyolítani és főleg túlsütni a húsokat. Egyszerűen fűszerezzük be és igyekezzünk úgy megsütni, hogy ne száradjon ki. Egy hús sokkal hamarabb elkészül, mint gondolnánk.

Éttermi körülmények között lehetnek eltérések, de nekünk kiválóak lesznek otthonra ezek az aranyszabályok. :)

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei