icon_search

  Másokon segíteni jó.
  Csatlakozzon Ön is az élelmiszergyűjtéshez!

  Látogasson el 2018. november 23. és 25. között az Élelmiszerbank karácsonyi adománygyűjtési akciójában részt vevő Tesco áruházakba, vásároljon tartós élelmiszert, és segítsen a rászorulóknak! A Tesco az összegyűjtött élelmiszereken túl az adomány értékének 20%-ával egészíti ki a támogatást.

  Segítsünk együtt a rászorulókon

  A Tesco idén is csatlakozott a Magyar Élelmiszerbank Egyesült karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtő programjához, melyben mindenki örömét lelheti – vásárlóink, munkatársaink és a rászorulók is. Nagyon büszkék vagyunk, hogy a nálunk vásárlók is szívükön viselik a nehéz körülmények között élő emberek sorsát, és segíteni szeretnének.

  A Tesco Európa hosszú távú kapcsolatot épített ki a helyi élelmiszerbankokkal a rászorulók megsegítésének érdekében. A téli hónapokban különösen fontos, hogy mindenki nap mint nap meleg ételhez jusson. Az összegyűjtött élelmiszer az élelmiszerbankok és a helyi segélyszervezetek segítségével jut el a rászorulókhoz. Ezekkel a termékekkel a jótékonysági szervezetek a hideg időszakban is meg tudják könnyíteni a nehezebb sorban lévők életét.

  A tavalyi év számokban

  • átlagosan 9%

   növekedés a korábbi évhez képest

  • 178 tonna

   felajánlott élelmiszer

  • 445.000 ezer adag

   élelmiszer összesen

  18 millió Ft

  Tesco támogatás

  161

  résztvevő áruházak száma összesen

  Lépésről lépésre

  1

  Ön döntheti el, miből mennyit adományoz - mi minden segítséget nagyra értékelünk. Ha tartós élelmiszerrel támogatná kezdeményezésünket, kérjük, adja át önkénteseinknek áruházaink kijáratánál. Köszönjük!

  Támogató

  Magyar Élelmiszerbank
  A Magyar Élelmiszerbank Egyesület egy non-profit szervezet, amelynek célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és az arra rászorulók között, ezzel elősegítse a szegénység, az éhezés és az alultápláltság csökkenését Magyarországon.

  Gyakran ismételt kérdések

  Mikor és hogyan adományozhatok élelmiszert?
  Mikor és hogyan adományozhatok élelmiszert?

  Nagyon egyszerűen. Látogasson el a programban résztvevő áruházaink egyikébe, 2018. november 23-25. között, és a rendszeres bevásárlása alkalmával vásároljon tartós élelmiszert (pl. tartós tej, cukor, olaj, konzerv, bébiétel, stb.), majd a fizetést követően, távozáskor adja át azokat a kijáratoknál dolgozó önkénteseknek. Önkéntes segítőink az áruházakban örömmel tájékoztatják Önt a program részleteiről. Köszönjük, hogy részt vesz karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtő programunkban!

  Mikor adományozhatok ételt?
  Mikor adományozhatok ételt?
  • November 23., péntek 15.00 - 20.00
  • November 24., szombat 8.00 - 19.00
  • November 25., vasárnap 8.00 - 18:00 
  Miért csak egyes áruházakban adományozhatunk?
  Miért csak egyes áruházakban adományozhatunk?

  A Tesco számtalan áruházat üzemeltet az európai piacon. A nagyszámú áruház miatt komoly kihívást jelent, hogy mindenhová megfelelő számú önkéntes jusson, akik akár három napon keresztül egész nap el tudják látni a feladatukat. Különösen igaz ez a kisebb területű Express üzleteinkre, ahol kevésbé kényelmesen vagy egyáltalán nem férnének el segítőink, a hideg időre tekintettel pedig az utcán nem tartózkodhatnak egész nap. Természetesen dolgozunk azon, hogy évről-évre növekedjen az akcióban résztvevő üzleteink száma. 2018-ban 161 résztvevő áruházunkban gyűjtünk tartós élelmiszert a rászorulók számára Magyarországon. Az élelmiszergyűjtésben részt vevő áruházak listája itt érhető el.

  Milyen élelmiszereket vásároljak?
  Milyen élelmiszereket vásároljak?

  A gyűjtés során tartós élelmiszereket gyűjtünk, például tartós tej, bébiétel, konzervek, liszt, cukor, olaj, keksz, stb. Az önkénteseink minden, a gyűjtésben résztvevő áruházunkban szívesen segítenek Önnek. Köszönjük, hogy részt vesz karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtő programunkban!

  Ki a partnerünk a gyűjtésben?
  Ki a partnerünk a gyűjtésben?

  A Magyar Élelmiszerbank Egyesület.

  Kik kapják meg az élelmiszereket?
  Kik kapják meg az élelmiszereket?

  Az Élelmiszerbank helyi partnerszervezetei gyűjtik össze és osztják szét az élelmiszereket a helyi közösségekben, az arra rászorulók, például nagycsaládosok, gyermekeiket egyedül nevelők, hajléktalanok, anyaotthonok között. A segélyszervezetek kétféle módon segítenek: vagy felhasználják az alapanyagokat, megfőzik, és meleg ételként osztják szét a rászorulók között, vagy élelmiszercsomagokat készítenek, amelyeket eljuttatnak a nehéz anyagi körülmények között élőknek, hogy ők otthon fogyaszthassák majd el. Mindkét megoldás hatalmas segítséget jelent hátrányos helyzetű embertársaink számára.

  Mikor jutnak el az élelmiszerek a rászorulókhoz?
  Mikor jutnak el az élelmiszerek a rászorulókhoz?

  Ez az összegyűjtött élelmiszer mennyiségétől és az adományok elosztásának módjától is függ. Ha a segélyszervezet saját maga főz, és ingyenes ételosztást szervez, akkor azt a téli hónapokra a legcélszerűbb időzíteni. Amennyiben élelmiszercsomagokat készít a segélyszervezet a szegény körülmények között élő családoknak, akkor a legjobb, ha azok még a karácsonyi időszak előtt eljutnak a rászoruló családokhoz.

  Hogyan lehetek benne biztos, hogy a megfelelő helyre kerülnek az élelmiszerek?
  Hogyan lehetek benne biztos, hogy a megfelelő helyre kerülnek az élelmiszerek?

  Az Élelmiszerbankkal hosszú távú együttműködést alakítottunk ki, melynek során meggyőződhettünk róla, hogy partnereink a lehető legalaposabban és legmegfelelőbben járnak el.

  Egy civil szervezet képviselőjeként számíthatok-e a Tesco segítségére az ételadományok gyűjtésének megszervezésében?
  Egy civil szervezet képviselőjeként számíthatok-e a Tesco segítségére az ételadományok gyűjtésének megszervezésében?

  Az országos élelmiszergyűjtő programokon túl természetesen helyi civil szervezetek számára is ingyenes lehetőséget biztosítunk, hogy vásárlóink bevonásával segítsék a helyi közösségeket. Erről a lehetőségről az egyes áruházak vezetőivel kell egyeztetni, hiszen ők tudják, hogy áruházuk területén mikor milyen programok kerülnek megrendezésre. A zsúfoltságot mind vásárlóink, mind a helyi civil szervezetek érdekében igyekszünk elkerülni.

  Milyen az együttműködés az élelmiszerbankkal?
  Milyen az együttműködés az élelmiszerbankkal?

  A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel hosszú távú együttműködést alakítottunk ki, melynek egyik eleme a tartósélelmiszer-gyűjtés. Ennek során arra kérjük vásárlóinkat, hogy vásároljanak és adományozzanak tartós élelmiszereket. Amikor ellátogatnak áruházainkba, önkéntes segítőink tájékoztatják őket az élelmiszergyűjtés részleteiről, elmondják, milyen élelmiszert lehet adományozni. Ezt követően a segíteni szándékozó vásárlóinkat megkérjük, hogy vásároljanak szándékaik szerint ezekből a termékekből (tartós tej, bébiétel, konzerv, liszt, cukor, olaj, stb.), majd a fizetés után adják át azokat az önkénteseknek. A helyi segélyszervezetek biztosítottak minket arról, hogy ezek az adományok még a téli időszakban eljutnak a rászorulókhoz. Az Élelmiszerbankkal az egész év során együttműködünk, hiszen az áruházainkban keletkező élelmiszerfelesleget is rajtuk keresztül juttatjuk el rászorulókhoz.  2018 októberéig több mint 15 800 tonna élelmiszert adományoztunk Magyarországon, mely több mint 40 millió adag ételnek felel meg.

  Mióta van szervezett élelmiszergyűjtés?
  Mióta van szervezett élelmiszergyűjtés?

  A közép-európai élelmiszergyűjtés évek óta működik a régióban, Magyarországon 2008-ban csatlakoztunk a Magyar Élelmiszerbank 2005-ben indított programjához.

  Mennyi élelmiszert adományoztak tavaly a vásárlók?
  Mennyi élelmiszert adományoztak tavaly a vásárlók?

  2017-ben 161 magyarországi üzletünk vett részt a programban, ezzel számos helyi közösség életét változtatták meg munkatársaink és vásárlóink. 178 tonna tartós élelmiszert gyűjtöttünk, mely több mint 445 000 adag ételnek felel meg.

  A segélyszervezeteknek kell-e fizetni, hogy részt vegyenek a programban?
  A segélyszervezeteknek kell-e fizetni, hogy részt vegyenek a programban?

  A segélyszervezeteknek nem kell fizetniük a programban való részvételért.

  Csak tartós élelmiszert gyűjtenek. De mi a helyzet az olyan tápláló és fontos friss élelmiszerekkel, mint a hús vagy a zöldség-gyümölcs?
  Csak tartós élelmiszert gyűjtenek. De mi a helyzet az olyan tápláló és fontos friss élelmiszerekkel, mint a hús vagy a zöldség-gyümölcs?

  Ez így van, ebben a gyűjtésben csak tartós élelmiszereket gyűjtünk, ugyanis biztosak akarunk lenni abban, hogy termékek nem vesznek kárba, nem romlanak meg a felhasználás előtt.Létezik egy másik programunk is, szintén az Élelmiszerbankkal együttműködésben, ahol az áruházainkban napi szinten keletkező élelmiszerfelesleget, azaz friss élelmiszereket (pékáru, zöldség, gyümölcs) adományozunk rászorulóknak. Ezek mind jó minőségű, friss áruk. 2018 októberéig több mint 15 800 tonna élelmiszert adományoztunk Magyarországon, mely több mint 40 millió adag ételnek felel meg.