icon_search

  Tojásfestés kreatívan kicsiknek és nagyoknak

  Tojásfestés kreatívan kicsiknek és nagyoknak

  Érvényes: 19.4 - 10.3.2017

  Tegyünk róla, hogy gyerekeink egészen pici koruk óta vegyenek részt az ünnepi előkészületekben. Ehhez nem kell más, mint hogy mi magunk is könnyedén, játszva fussunk neki a húsvétnak. Mert nincs izgalmasabb családi program annál, ha a szülők és a gyerekek együtt hímezik a tojást.

  Ahhoz, hogy a gyerekeink figyelmét lekössük és bevonjuk őket a tojásdíszítés folyamatába, kivételesen mellőzzük a bevett festési módszereket. Hiszen mi sem egyszerűbb, mint megvenni a boltban a tojásfestő anyagot, majd beleáztatni a keményre főtt tojást. Így hamar elkészül a piros tojás, ám a folyamatot nem találják majd elég izgalmasnak a gyerekek.

  Érdemes tehát kreatív technikákat bevetni, olyan metódust, ami több munkafolyamatból áll, hogy akadjon feladat a lurkóknak is. Ehhez viszont érdemes néhány szempontot figyelembe venni, illetve olyan húsvéti tojásmintákat választani, amiket a gyerekek is meg tudnak formálni.

  Hadd firkáljanak!

  Először is legyünk tekintettel a gyerek korára. Már egész pici koruktól kezdve szeretnek rajzolgatni, de továbbra is mindent a szájukba tesznek. De nem kell aggódnunk, már kapható olyan filctoll, aminek tompa a vége, a festéke nem mérgező, sőt lemosható. Engedjük hát, hadd firkáljanak a keményre főtt tojásra.

  Szintén ártalmatlanok az ételfestékek, amelyek filléres tételek a boltban. Ha összekeverjük egy kis olajjal, ecettel, majd belelógatjuk a tojást, akkor csíkos-márványos színt fog kapni. Hadd mártogassanak!

  Trükkös minták

  Ha már óvodás a gyerekünk, kísérletezhetünk bonyolultabb eljárásokkal is. Készíthetünk mi magunk is tojásfestéket. A hagyományos megoldás a vöröshagyma héjából kifőzött festékanyag, amitől az áztatás hosszától függően világosbarna vagy piros tojásokat kapunk.

  Ha a tojás főzése közben kurkumát, spenótot, kávét teszünk a vízbe, akkor sárga, zöld és fekete színt kapunk. Érdemes előtte különféle formájú leveleket - petrezselymet, lóherét, rozmaringot - beszerezni, azokat egy-egy ponton ráragasztani a tojásra, majd becsomagolni őket nylonharisnyába, úgy, hogy a levelek ne mozduljanak el. A főzés után vegyük le a harisnyát és a leveleket: szép, mintás hímes tojásaink lesznek.

  Kézműves tapsifüles

  Iskoláskorú gyerekeikkel továbbléphetünk a festésen. Vásároljunk többféle színű filcvásznat, majd vágjunk ki belőle bajuszt, tapsifüleket. Kerítsünk két gombot - ezek lesznek a nyuszi szemei - majd ragasszuk fel a többi „hozzávalóval” együtt a tojásra.

  A formák alakításával ugyanígy alakíthatunk ki kutya-, cica- vagy egérfejet, a képzeletünknek csak a kézügyességünk szabhat határt. Találjuk ki előre a mintát, esetleg készítsünk vázlatot róla papíron, aztán engedjük kísérletezni a gyerekeket. Végül helyezzük az elkészült műveket egy kosárkába, amelynek az alját béleljük ki frissen vágott fűvel vagy szalmával.

  Egy dolgot ne felejtsünk el: munka közben időnként jól esik elcsócsálni egy csokitojást. Mert hát a Z- és az alpha-generáció úgy tudja, az igazi hímes tojás csokiból készül :)