icon_search

    szabadtéri sütögetések

    Napjainkban a szabadtéri sütés-főzés, vagy, ahogy mindenki jobban ismeri a grillezés újra aranykorát éli.

    Érvényes: 29.5 - 26.5.2017

    A finomabbnál finomabb ínyencfalatok elkészítése és elfogyasztása nem csupán gasztronómiai élmény, de igazi közösségformáló, kiváló időtöltés is egyben a családtagjainkkal, barátainkkal.

     

    A grillezés nagyszerű pillanatokat hozhat, de ehhez fontos betartanunk néhány alapvető dolgot:

    Először is, számoljuk meg, hogy hány vendéget várunk a partira. Fejenként 1-2 szelet hús és 25 dkg burgonya, illetve 30 dkg egyéb zöldség az átlagos adag. Csak akkor vigyük ki a melegbe a húst és az egyéb könnyen romlandó alapanyagot, amikor már izzik a parázs. Így a melegtől is óvjuk, és a rovarok sem szennyezik be.

    Soha ne grillezzünk zárt helyen (pl. garázsban) mert ez tűzveszélyes, és mérgező gázokat is belélegezhetünk. Minden éghető anyagot távolítsunk el a grillezés közeléből, és soha ne hagyjuk használat közben őrizetlenül a grillezőt. Fontos, hogy a gyerekeket és a háziállatokat ne engedjük a grill közelébe, mert könnyen megégethetik magukat, illetve hogy soha ne locsoljunk éghető folyadékot a grillre, mert a parázs könnyen lángra kaphat.

    És akkor lássunk néhány aranyszabályt az alapanyagokhoz:

    • mindig friss húst használjunk
    • a hússzeletek vékonyak (kb. 1 cm) legyenek
    • grillezés előtt ne sózzuk meg a húst, mert elvonja a nedvességet
    • füstölt húst ne grillezzünk, mert rákkeltő hatása lehet
    • a húst grillezés közben ne szúrjuk meg villával, mert kifolyik a levük és kiszáradna
    • a zöldségeket ne süssük túl, már akkor kész, amikor a grillcsíkok látszódnak rajtuk
    • a zöldségeket legcélszerűbb feldarabolni és nyársra tűzni
    • páclében érlelve a húsok és a zöldségek is sokkal finomabbak
    • a pácot készíthetjük olívaolajjal, fűszerkeverékekkel, fokhagymával
    • pácoláshoz a legalkalmasabb az üvegedény
    • a pác ne tartalmazzon sót, mert elvonja a nedvességet a húsból