icon_search

  Madarak és fák napja

  A környezetvédelem a  XXI. század felgyorsult világában egyre égetőbb kérdéssé vált.

  Érvényes: 27.5 - 26.5.2017

  Társadalmunknak egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnie az élhető, fenntartható környezet védelmére és kialakítására.

  A kutatók erre a problémára már évtizedekkel ezelőtt rávilágítottak, és ennek hatására számtalan pozitív ötlet látott napvilágot a körülöttünk lévő élővilág megvédése érdekében. Az egyik ilyen kezdeményezés az úgynevezett "Madarak és fák napja", amelyet minden évben május 10-én tartunk.

  A hagyomány több mint 100 évre tekint vissza. A közvetlen előzménye egy 1902-ben kötött párizsi egyezmény, amely a hasznos madarak védelmét tűzte ki céljául, és amelynek nyomán Chernel István ornitológus még abban az évben megszervezte az első Madarak és fák napját. A világháborúk és a szocializmus éveiben kevés figyelmet kapott ez a jeles nap, de az elmúlt évtizedekben ismét a fontosságát megillető helyre került, Számos rendezvény, köztük a Magyar Madártani Egyesület kiemelt madárünnepei várják az érdeklődőket országszerte.

  Hazánk nemzeti parkjai is különös figyelmet fordítanak erre a napra, tematikus programokat, kirándulásokat szerveznek a látogatók számára. Ha csak tehetjük, május első hétvégéjén (a Madarak és fák napjának legtöbb programja ekkor lesz) kerekedjünk fel, és látogassuk meg Magyarország 10 nemzeti parkjának egyikét.

  A legnagyobb és a legrégebbi is egyben a Hortobágyi Nemzeti Park, amelyet 1973-ban alapítottak, és amely a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listáján is szerepel. Ám akinek kissé távol esik ez az ország keleti részében elhelyezkedő park, az választhatja a Budapesthez legközelebb eső - és területében második legnagyobb - Duna-Ipoly Nemzeti Parkot, ahol számos állat- és növényfaj kizárólagosan található meg.

  A Dunántúlon élők számára ideális úti cél lehet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vagy a legújabb park, az Őrségi Nemzeti Park, amely egészen a nyugati határvonal mentén, az Alpok közelségében terül el. Az eddig felsoroltakon kívül további nemzeti parkjaink: Kiskunsági, Bükki, Aggteleki, Fertő-Hanság, Duna-Dráva és Kőrös-Maros Nemzeti Park.