icon_search

  Legjobb barátok

  Együtt élni egy kisállattal az egyik legjobb dolog a világon, de egyben komoly felelősség is. Íme néhány tipp és tanács, melyek segítségetekre lehetnek.

  Érvényes: 21.10 - 26.5.2016

  Mire van szüksége a kisállatodnak?

  Legjobb barátok

  Étel
  A legtöbb állatot legalább naponta egyszer meg kell etetni.
  Ne etesd konyhai maradékkal vagy emberi étellel (különösen ne csokoládéval!) mert megbetegedhet tőle.
  Az etetéshez válassz egy nyugodt, védett helyet.

  Víz
  Gondoskodj róla, hogy a kisállatodnak mindig elegendő, tiszta, és friss vize legyen, amit naponta legalább kétszer cserélsz. 
  Ha teknősöd vagy bármilyen vízi állatod van, hetente legalább egyszer takarítsd ki az akváriumát. 

  Menedék
  Állatodnak szüksége van egy saját kis helyre, egy otthonra – legyen az akvárium, ketrec, vagy egy kutyaház. Ha a kutyád vagy macskád sok időt tölt a szabadban, gondoskodj róla, hogy a búvóhelye mindig elérhető legyen számára, hiszen ez védi meg a hidegtől, a széltől és az esőtől, vagy éppen a tűző naptól.

  WC
  Minden állatnak szüksége van egy helyre, ahol elvégezheti a dolgát. Nem kell megtanítanod neki a vécé használatát, de ha cicád van, biztosítsd neki az almot, ha rágcsálód, a friss forgácsot, ha pedig kutyád, vidd ki rendszeresen a szabadba. Fontos, hogy a kisállatod vécéjét rendszeresen takarítsd – képzeld csak el, mi lenne, ha soha nem húznánk le a vécét magunk után. Kutyád ürülékét mindig szedd össze egy zacskóval és dobd a kukába!

  Ápolás
  Jó ötlet átfésülni vagy átkefélni kisállatod szőrét minden nap, hogy tiszta és fényes legyen, ráadásul így könnyebben észreveszed azt is, ha esetleg bolhák, kullancsok vagy egyéb vérszívók telepedtek meg rajta.

  Egészségmegőrzés
  Ahogy nekünk, embereknek, úgy az állatoknak is fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzék az egészségi állapotukat. Az állatorvos megvizsgálja kisállatodat, beadja a szükséges oltásokat és választ ad minden felmerülő kérdésedre is.

  Szeretet
  Az állatoknak is nagyon fontos az odafigyelés, ugyanúgy, ahogy nekünk, embereknek. Minél többet foglalkozol kisállatoddal, annál több szeretetet kapsz vissza tőle te is. Simogasd, szeresd, beszélj hozzá és játssz vele! Rendben, egy halat talán talán nem tudsz megsimogatni, de a jelenléteddel, vagy egy speciális csemegével kifejezheted a szeretetedet.

  Tudtad-e?

  A cicád okosnak tűnik, de vajon mennyire jó a memóriája? Csak képzelődsz, vagy a madarad tényleg megállás nélkül eszik? Íme néhány érdekesség a háziállatokról:

  A kutyáknak nagyjából 100 különböző arckifejezést használnak, ezek legtöbbjéhez a fülüket is használják.

  A macskák emlékezete akár 16 órára visszamenőleg is működik – tovább, mint a majmoké.

  A közhiedelemmel ellentétben a kutyák nem színvakok: a kék, a sárga, a zöld és a szürke árnyalatait látják.

  Az iguánák képesek visszatartani a lélegzetüket akár 30 percig is.

  A legtöbb hörcsög mindig az csak egyik szemével pislog.

  A macskák több mint 100 különböző hangot tudnak kiadni, miközben a kutyák csak nagyjából tízet.