icon_search

  Készítsünk lekvárt hozzáadott cukor nélkül

  A nyár érkeztével sok ízletes gyümölcsnek jön el a szezonja, használjuk ki az alkalmat amíg lehet, és mentsünk át egy kis napsütést télire.

  Érvényes: 21.10 - 11.7.2016

  Tegyünk el a kellemes ízekből a hidegebb napokra, hiszen amikor odakint mínuszba fordul a hőmérő, nagyon kellemes lesz a nyári gyümölcs zamatát nemcsak az emlékeinkben felidézni..
  Mi lehetne erre alkalmasabb, mint a dzsem- vagy a lekvárkészítés. De ezt a közkedvelt, hagyományosan sok cukrot tartalmazó csemegét - az egészséges táplálkozást szem előtt tartva - ezúttal készítsük hozzáadott cukor nélkül.

  Használjunk pektint, ami az egyik legjobb növényi eredetű sűrítőanyag. a gyümölcsökben is megtalálható, fontos alapanyaga a lekvárkészítésnek, természetes zselésítőanyagként funkcionál. Ennek a poliszacharidnak a koncentrációja gyümölcsönként eltérő (a citrom, a narancs, a ribizli sokat tartalmaz). A pektinben szegényebb gyümölcsöket (pl. az eper) érdemes hozzáadott pektinnel és természetes cukorhelyettesítővel elkészíteni.

  Ez utóbbi esetben a használata nagyon egyszerű, csak keverjük össze a pektint a cukorpótlóval, majd adagoljuk hozzá a tűzhelyen rotyogó gyümölcshöz.

  Fontos tanács, hogy a minél jobb minőségű lekvárhoz mindig friss gyümölcsöt használjunk, és ha csak tehetjük a hibás szemeket hagyjuk ki, mert azok nagyon könnyen tönkretehetik az egészet.