icon_search

  Kedvencünk, a tej

  A tej rengeteg finomság alapja  lehet, egy pohár hideg tej pedig remek frissítő ital.

  Érvényes: 21.10 - 1.6.2016

  Tej kisokos

  De vajon tudja-e, mit jelentenek az apró feliratok a dobozon, amikor tejet vásárolunk? Elmondjuk, mi rejlik a rövidítések mögött!
  ESL:
  magas hőfokon történő pasztőrizálás, mely során a tejet legalább 0,1 másodpercig 100-134 C°-ra melegítik. Az ESL tejet legfeljebb 6 C°-on kell tárolni, eltarthatósága 14–21 nap.
  UHT:
  ultra magas hőfokon történő hőkezelési módszer. A tejet rövid időre (2-3 másodpercre) 135-137 C°-ra hevítik fel, majd gyorsan lehűtik és steril környezetben fertőző anyagoktól mentes csomagolásba töltik.
  Így a benne lévő mikro-organizmusok elpusztulnak, és a tej felbontás nélkül, szobahőmérsékleten, akár 3-6 hónapig is eltartható.

  Legyen tejes az élmény

  Számos módon gondoskodhatunk róla, hogy étrendünkben elegendő mennyiségű tejtermék szerepeljen. Kezdjük a napot tejjel vagy joghurttal dúsított gyümölcsös müzlivel, délutáni rágcsálnivalók helyett együnk egy kis sajtot, estére pedig igyunk egy pohár tejet, ami desszertnek sem utolsó!

  Tejbegríz egyszerűen
  Hozzávalók:
  1 l tej
  8 kanál búzadara
  3 kanál cukor
  0.5 kanál margarin
  A tejet egy lábasban felforraljuk, közben beletesszük a cukrot. A forrásban lévő tejbe belekanalazzuk a búzadarát, és folytonos kevergetés közben, készre főzzük. Legvégén egy kis margarint, vajat keverünk, és jól eldolgozzuk a kész tejbegrízben. Annál krémesebb és finomabb, minél több van benne, de csak megfelelő mértékben. A tetejére jöhet kakaó, cukrozott fahéj, vagy ízlés szerint bármi.
  Jó étvágyat!