icon_search

  Indulhat a grillezés, irány a szabadba!

  Már nagyon vártuk, és most végre-valahára megérkezett az igazi napsütéses tavasz. És ha jó idő, akkor indulhat  a szabadtéri sütés-főzés! Ha van rá lehetőségünk, szervezzünk igazi, jó hangulatú grillpartit, amellyel szeretteinknek, barátainknak egyaránt felejthetetlen pillanatokat szerezhetünk.

  Érvényes: 21.10 - 27.4.2016

  A közös grillezés igazi társasági esemény, készüljünk fel rá körültekintően, hogy minden a lehető legjobban sikerüljön.

  Grillezni bárhol a szabadban lehet, de nagyon fontos, hogy betartsuk a szabadtéri sütés aranyszabályait.

  Nagyon fontos, hogy kezelt vagy festett fát, kerti hulladékot, műanyagot ne tegyünk a tűzre, mert az ínycsiklandozó falatokat könnyen ellephetik mérgező vegyszerek. Használjunk inkább faszenet, gyújtósnak pedig száraz gallyakat. A tűz akkor megfelelő, ha mindenhol azonos mértékben ég a parázs, ennek elérése akár fél óráig is eltarthat.

  A fanyársakat a grillezés előtt fél órával érdemes vízbe áztatni, majd olajjal megkenni, mert így nem ragad majd rá az étel. A rostélyt úgyszintén olajozzuk meg ugyanebből a célból.

  Pácoláskor a húsokat üvegtálba tegyük, és legalább fél napig hagyjuk állni. Sót ne adjunk hozzá ekkor még, mert kivonja a húsból a vizet. Várjunk vele a sütésig, és csak közvetlenül előtte sózzuk meg az alapanyagot.

  A hússzeletek egyenletes vastagságúak legyenek, az esetleges inakat és zsírrétegeket 5-6 centiméterenként vágjuk át, így nem rántják össze a húst.

  Bármilyen húst grillezhetünk, csak rajtunk múlik, hogy milyen finomságokat teszünk a tűzre. Természetesen nem csak húst, hanem sajtot, zöldségeket, sőt gyümölcsöt is használhatunk alapanyagnak.

  Ha alufóliát használunk, akkor annak a matt fele nézzen a parázs felé.

  Fontos tanács, hogy a hússzeletek oldalait addig süssük, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is ugyanígy járjunk el, így nem szárad ki, és megőrzi az ízvilágát. Soha ne szúrjuk át villával, mert kifolyik belőlük a húslé, és hamar kiszáradnak.

  Kevésbé ismert, de rendkívül finom a grillezett spárga, amit nagyon egyszerű elkészíteni. Biztosak lehetünk benne, hogy a finom húsok mellett az ilyen apró ínyencségekkel könnyen elkápráztathatjuk vendégeinket, és emlékezetes kerti parti házigazdái lehetünk.

  Hogyan grillezzünk sajtot?

  A grillezéshez grillsajtokat, félkemény, illetve kemény sajtokat válasszunk, a lágy sajtokkal nem érdemes kísérletezni. A sajt sütés közben még így is átfolyhat a grillrácson, ezért használjunk alufóliát, vagy alumíniumtálcát sütése közben. Figyeljünk oda a sajt sótartalmára, és ha sós sajtot választunk, ne használjunk sót fűszerezéséhez. Ne kenjük be a sajtot sütés előtt semmilyen zsiradékkal, csak fűszerezzük. A sajt első megfordítása előtt várjuk meg, hogy kialakuljon rajta egy keményebb réteg. A megfordításhoz grill-lapátot használjunk, mert villával felsérthetjük a külső réteget és a sajt folyékony belseje kifolyhat.