icon_search

  Gyermek a konyhában

  Elérkezett a főzés ideje, ám amikor hétvége vagy éppen óvodai, iskolai szünet van, gyermekünk is otthon van velünk.

  Érvényes: 27.5 - 26.5.2017

  Nincs, aki vigyázzon a kicsire, és nehezen haladunk a konyhai teendőkkel, mert az a pici lurkó folyamatosan ott téblábol körülöttünk és mindenben - persze csupa olyasmiben, ami nem neki való - segíteni akar.

  Gyermek a konyhában

  Ne essünk kétségbe, és ne az legyen az első gondolatunk, hogy kiküldjük a gyereket a konyhából. Próbáljunk meg olyan feladatokat találni a számára, amit önállóan is meg tud oldani. Fontos dolog ez, mert ha a kisgyerek rendszeresen látja a szüleit sütés-főzés közben, felnőtt korára természetes közeg lesz neki a konyha, szinte magától értetődően tanulja meg a konyhaművészet csínját-bínját.

  De vajon milyen feladatokat adhatunk a csemetéinknek?

  A legfontosabb az elővigyázatosság: az éles késeket, hegyes tárgyakat ne adjuk a kezébe, illetve a forró olajtól vagy víztől is tartsuk tisztes távolban őket. Annál inkább jó móka a gyúrt tészta! Vegyünk nekik saját sodrófát és gyúródeszkát, és máris kedvükre nyújthatják, formálhatják a tésztát, csakúgy, mint az oviban a gyurmát. A mézeskalács sütésénél rájuk bízhatjuk a szaggatást és a tojással kenegetést.

  Hasonlóan egyszerű feladat a gyerekek kedvencét a krumplipürét előkészíteni. Lehet egy kicsit trancsírozni a krumpli törővel, de még a tejet és a vajat is segíthetnek hozzákeverni. A túrógombóc és a nudli elkészítésében is segítségünkre lehetnek, ezeket kézzel lehet gyúrni, formázni.

  A konyha és főzés iránt érdeklődő gyermek már attól a gondolattól is boldog lesz, hogy saját kötényt és "munkaeszközt" kap, ha pedig még ilyen - előbb említett - kis apróságokba is besegíthet, akkor egészen biztosan még szívesebben fogyasztja majd el az elkészült finomságokat.

  Mindezeken kívül a közös főzőcske számtalan remek pillanattal ajándékozhat meg bennünket... gondoljunk csak arra, hogy játékosan taníthatjuk a kicsiket számolni, megismertethetjük velük a különböző mértékegységeket, zöldségeket, fűszereket és egyéb hozzávalókat.