icon_search

  Ezer lámpás éjszakája

  "Ha nem tudod megmenteni az emberiséget, ments meg egy gyereket!"

  Érvényes: 27.5 - 26.5.2017

  Sokunk számára ismerősen csenghet ez a  mondat, de vajon mi is áll a hátterében?
  Egy 2011-ben indult kampány - az Ezer Lámpás Éjszakája - szlogenjeként került be a köztudatba, és az eltűnt gyerekek mielőbbi felkutatására hívja fel a figyelmet.

  Ezer lámpás éjszakája

  Az eltűnt gyermekek világnapja egy 1983-ban induló, és minden évben május 25-én megtartott emléknap, amelyet az Egyesült Államok akkori elnöke Ronald Reagan kezdeményezett egy eltűnt New York-i kisfiúra emlékezve. Etan Patz hatévesen 1979. május 25-én tűnt el iskolába menet nyomtalanul.

  Az ő eltűnésének hatására vezettek be új jogszabályokat a gyermekek védelme érdekében az USÁ-ban, és az eltűnt gyermekek felkutatására is új, sokkal hatékonyabb módszereket vezettek be. Innen datálódik a keresett gyermekek arcképének például tejes dobozokon való feltűnése.

  Hazánk 2011-ben csatlakozott ehhez a gyermekvédelmi akcióhoz, és az ötletgazda, Kárász István kezdeményezésére az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezést kapta. Ennek legfigyelemfelkeltőbb és egyben legmegindítóbb pillanata, amikor május 25-én az ország számtalan pontján egy időben engednek magasba több ezer világító lufit, amellyel az eltűnt gyerekekre emlékeznek

  .Egészen megdöbbentő adat, hogy Magyarországon évente több mint tízezer gyermek eltűnését jelentik be, ám az még sokkolóbb, hogy ebből évente 80-100 gyerek tűnik el nyomtalanul. Az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű kezdeményes tehát nem hiábavaló, hatalmas segítséget jelent szülőnek, gyermeknek egyaránt.

  A kezdeményezés célja hazánkban sem lehetett más, mint a leghatékonyabb módszerekkel felhívni a társadalom figyelmét a probléma súlyosságára, másrészt segítséget nyújtani az eltűnt gyermekek felkutatásában.

  A fentebb vázolt adatokból is tisztán látszik, hogy aggasztó jelenséggel van dolgunk, és kötelességünk mindent megtenni, hogy ezek a számok minimálisra csökkenjenek. Járjunk nyitott szemmel és féltve óvjuk gyermekeinket, hiszen mindannyiunk rémálma, hogy bajba kerülhetnek.