icon_search

  A finom ételek még élvezetesebbek, ha gusztusosan tálaljuk

  A műanyag nyulakat vagy porcelán nippeket felejtsük el, száműzhetjük az ünnepi asztalról. Játszhatunk viszont a vidám, élénkebb színekkel, és feltétlenül tegyünk az asztalra friss virágot is. Az sem mindegy, hogyan tálaljuk az illatos főtt sonkát és tojást. Íme néhány tipp, hogy állítsuk össze a húsvéti asztali dekort!

  Érvényes: 19.4 - 10.3.2017

  Szintén nem való az ebédlőasztalra a boltban vett csokitojás, azt inkább hagyjuk a nappaliban lévő kisasztalon, amelyről nasizhat a család a délután folyamán. Nem mindegy ugyanis, hogy a húsvéti menüt hogyan tálaljuk, hiszen a jól megválogatott dekoráció még az étvágyat is meghozza.

  Az első dolog, amit érdemes figyelembe venni a terítéskor, a színösszeállítás. Ahogy a karácsonynak a piros és az ezüst a színe, a húsvéti dekorációnak főként a fehér és a zöld. Persze a húsvéti tojás elsősorban piros, ám nem érvényesül kellőképpen, ha ezzel a színnel terítünk.

  Kellemes tapintás

  Érdemes tehát fehér terítőt választani. Lehet akár mintás damasztterítő is: eredetileg az arab világban selyemből készítették, egy ilyen különleges terítőnek nagyon kellemes a tapintása. Ezt meg lehet bolondítani egy világos zöld asztali futóval is, amelyből annyit vetünk által az asztalon, ahány teríték kerül fel rá.
  A zöld szín azért is fontos, mert a húsvét a tavasz, a sarjadó, rügyező növények ünnepe is. Éppen ezért fontos, hogy friss virágok kerüljenek az asztalra. A barka és a gyöngyvirág ilyenkor virágzik, ám az utóbbinak átható az illata, figyeljünk arra, hogy nem mindenki kedveli.

  Domináljon a zöld

  A hóvirág virágzása is kihúzódhat áprilisig, de ez a növény 2005 óta védett, eszmei értéke 10 ezer forint. Semmiképpen ne vágjuk le, még akkor sem, ha a kertünkben nőtt! Van helyette számtalan más, ilyenkor divatos virág. Több magnólia-fajtának áprilisban van a virágzása, többségük enyhe, kellemes illatú, nem zavaró. Szóba jöhet egy nagy csokor különféle színű tulipán is, ezeket a holland kertészek egész évben termesztik, nem okoz gondot a beszerzése.

  Válasszuk inkább magasabb, kecses áttetsző üvegvázát. Egyrészt azért, hogy maradjon minél több hely az ételeknek, másrészt azért, hogy a zöld szín domináljon. De ha már az utóbbin a hangsúly, a fehér asztalterítőn jól mutat pár világoszöld – esetleg fehér pöttyös – kaspó is sok vágott virággal. Nincs ennél szebb és egyszerűbb asztaldísz.
  Friss, illatos fű is kerülhet az asztalra. A legegyszerűbb megoldás, ha a hímes tojásokat egy fonott kosárkába helyezzük el, amelynek az aljára frissen vágott fű kerül. Ha a fehér asztalterítőhöz választjuk ezt az asztali dekorációt, még a nemzeti színeket is kiadják.

  Játsszunk a hagyományokkal

  A tálalás megtervezésekor vegyük figyelembe, hogy a húsvét az egyik legfontosabb ünnep a karácsony mellett, összehozza a családot, feleleveníti a hagyományokat. Ilyenkor érdemes elővenni a nagyszülőktől örökölt étkészletet, az ezüstszélű vagy aranyfuttatású tányérokat. A hagyományos húsvéti ételek különösen jól mutatnak így szervírozva.

  Persze lehet újítani is. Egy háromszögletű vagy hosszúkás, téglalap alapú tányéron is nagyon jól mutat a 3-4 szelet egymásra helyezett főtt sonka, mellette a félbe vágott, gyönyörű fehér-sárga tojás, a fehér torma és az aranyszínű mustárcsík. Mindezt megbolondíthatjuk egy-egy szál zöld kakukkfűvel is.

  A magyar parasztsonkához testes olaszrizlinget vagy kadarkát ajánlanak a sommelier-ék. Az előbbit fogyasztják gyakrabban, amit karcsú, széles kelyhű, szűkülő szájú pohárban szolgálnak fel, hogy kiadja a testességét.