TARTSUK BE AZ ELŐÍRÁSOKAT ÉS A SZABÁLYOKAT

TARTSUK BE AZ ELŐÍRÁSOKAT ÉS A SZABÁLYOKAT

Minden közúton közlekedő személynek követnie kell bizonyos szabályokat. Nézzük át most ezeket, hogy biztonságban legyünk az utakon.

Kerékpározni nem lehet elfelejteni, de a közlekedési szabályokat is jól észben kell tartani.

A szabályok betartása nem csak a saját, hanem mások biztonságának érdekében is fontos. Emlékeztetőül felhívjuk minden kerékpáros figyelmét néhány fontos szabályra:

- ha a gyalogosok járdája és a kerékpárút azonos útfelületen felfestéssel van jelezve, mindig a gyalogosoknak van elsőbbsége. (köralakú közúti jelzőtáblában, gyalogos és kerékpár szimbólum függőleges vonallal elválasztva);

- a KRESZ szerint a kerékpárúton tilos a kerékpárt tolni, mert ebben az esetben az gyalogosnak minősül;

- kereszteződéseknél az általános szabályok érvényesek. Ha nincs külön tábla, akkor a jobbkéz-szabály érvényes. Ez azt jelenti, hogy a jobbról érkezőknek elsőbbséget kell adni. Ha szemből érkezik másik jármű és Ön nagy ívben balra kanyarodik, elsőbbséget kell adnia;

- ha egy autós ráfordul a kereszteződésre, elsőbbséget kell adnia az egyenesen közlekedő kerékpárosnak, de ennek ellenére is legyen nagyon óvatos és körültekintő a kereszteződésben áthaladáskor;

- a kerékpárosoknak kötelező használni a kerékpárutat vagy sávot azokon az útszakaszokon, ahol kialakították.

A kerékpárosok néhány esetben használhatják a gyalogos járdát:

- ha tíz évnél fiatalabb gyermek kerékpározik önnel,

- ha az úttesten a megengedett sebesség meghaladja az 50 km/h-t,

- ha a kerékpáros biztonságát az útviszonyok veszélyeztetik (pl.: havas útburkolat, köd, erős szél, jeges útszakasz vagy erős eső esetén).

Járdán kerékpározva - a gyalogosokkal együtt közlekedve - óvatosan kell haladni.

További fontos szabály, hogy éjszakai kerékpározáshoz vagy alagútban haladva kötelező használni a kerékpár elején fehér vagy sárga, hátulján piros fényforrású lámpákat. Ezek a lámpák akár villoghatnak is. Bár nincsen előírásokhoz és szabályokhoz kötve, ám érdemes használni a világítást havas, ködös, esős időjárásban is, a jobb láthatóság érdekében.

TILOS kézben tartott mobiltelefonnal kerékpározni!

Biztonságunk érdekében érdemes headsetet használni, vagy a kerékpárútról félreállva telefonálni, üzenetet küldeni.


Ennek a néhány egyszerű szabálynak a betartásával nagyban növelheti a biztonságát, és nem utolsósorban a közlekedésben résztvevőkét is. További fényvisszaverős elemekkel is növelheti a láthatóságát, kérjük keresse fel a legközelebbi Tesco áruházban kerékpár részlegünket és válogasson kínálatunkból.