NÉHA NAPOS, NÉHA ESŐS...DE VAJON MIT VISELJÜNK A KERÉKPÁROZÁSHOZ?

NÉHA NAPOS, NÉHA ESŐS...DE VAJON MIT VISELJÜNK A KERÉKPÁROZÁSHOZ?

Magyarországot elég változékony időjárás jellemzi, ezért ha pár órás vagy akár egész napos túrát tervezünk, érdemes jól felkészülnünk.

Hogy védje magát a naptól?

Védje a fejét bukósisakkal! Amennyiben nem tervez gyors, veszélyes és ismeretlen terepen tekerni, a baseballsapka is segíthet. Ne feledkezzen meg az alkarjáról sem, amely akár több órára is ki van téve a napsütésnek. Használjon elsősorban megfelelő faktorszámú fényvédőkrémet, bőre érzékenysége és bőrszíne alapján. A felszívódás érdekében kerékpározás előtt fél órával a napsütötte testrészeket érdemes bekenni és napszemüveget is viselni, mely védi a szemet a napsugaraktól, és a szembe repülő rovaroktól is, ami kellemetlenséget okozhat.

Mit vigyen magával, ha esik az eső?

Mindig jó, ha van egy esőkabát a hátizsákunkban. Nincs nagy súlya, és rossz idő esetén megfizethetetlen.  Jó időben pedig leterítheti a fűbe és ráülhet. Az esőkabát kiválasztásánál érdemes élénk színűt választani, hiszen így esős időben is jól láthatóvá válik a kerékpározó. Nyáron, amikor meleg van, gyakori a zápor. Érdemes szintetikus anyagú rövidnadrágot viselni, mert az hamarabb megszárad. Nem javasoljuk a pamutöltözéket, mert az sokkal lassabban és nehezebben szárad. Azonban ha esik az eső (ilyenkor gyakran csökken a hőmérséklet 20 Celsius fok alá), egy vízálló nadrág nagyon hasznos lehet. Általában a rövidnadrágra érdemes felvenni, így nem csak az eső ellen, hanem a hideg ellen is véd.

Mit ajánlatos viselni szeles idő esetén?

A legjobb védelmet a szél ellen a széldzsekik vagy a softshell dzsekik adhatják. Viseljen sálat, sapkát, kesztyűt de amennyiben extrém hegyi úton teker, akkor kötelező a bukósisak viselése is. Kiváló ötlet a sisak alatt sapkát viselni. Védi a fejet a megfázás ellen, főleg, ha megizzad. Vásárolhat különböző vastagságú sapkákat, a vékonyabb sapka a nyári melegben jól elnyeli a verejtéket. A vastagabb gyapjúsapka inkább télen praktikus, mert védi a füleket is.