HOGYAN NE TÉVEDJÜNK EL A TÚRÁNKON?

HOGYAN NE TÉVEDJÜNK EL A TÚRÁNKON?

A kerékpározás lehet izgalmas kaland is, de könnyen bajba juthatunk, ha eltévedünk. Íme néhány tipp, hogy megkönnyítsük túráját.

A kerékpárutak külön jelölve vannak, sok helyen az országúton vannak kialakítva.

Hazai kerékpárutak

A KRESZ szabályainak megfelelően a kerékpárutakat kék kör alakú tábla jelzi, benne fehér kerékpárral, az úttesten sárga felfestéssel jelezve. Szintén táblákkal jelzik az elejét és a végét. A kerékpárutak iránya sárga nyilakkal van feltüntetve.

Az elmúlt évek infrastruktúrális fejlesztéseinek köszönhetően évről évre növekszik a kerékpárutak száma, jelenleg mintegy 2200 km túraútvonal található már országunkban. Hazánk természeti adottságainak köszönhetően változatos tájakon hódolhatunk szenvedélyünknek. Hegyekben, sík vidékeken, tavak és folyók mentén, felkereshetjük az ország legszebb gyógyfürdőit, borvidékeit, műemlékeit, vallási kegyhelyeit. Látogatást tehetünk a nemzeti parkokban ahol közvetlen közelről csodálhatjuk meg a növény- és állatvilágot. Kerékpáros útvonalaink közül azok a legforgalmasabbak és legnépszerűbbek, amelyek egybefüggő túrahálózatot képeznek, mint a Velencei-tó, Tisza-tó, Fertő-tó, Balatoni Bringakörút. A Duna, Tisza, Ipoly, Dráva, Bodrog menti kerékpártúrák, vagy a tavak körüli kirándulás során sok kalandban, élményben lehet részünk. Remek felüdülést nyújt, ha egy gyógyfürdőben pihenjük ki a kerékpártúránk fáradalmait, vagy betérhetünk egy borospincébe, csárdába ahol kellemes vacsora mellett lazíthatunk.


Nemzetközi kerékpárutak

Az EuroVelot, teljes nevén az Európai Kerékpárút Hálózatot az Európai Kerékpáros Szövetség tervezte. Az utak teljes hossza több mint 70 000 km lesz, ebből mintegy 45 000 km már használatban van. Az EuroVelo utakat az egész kontinenst átszelő kerékpártúrákra tervezik, a már meglévő kerékpárutak összekötésével. Magyarországon két EuroVelo útvonal halad át, az EV6 és EV11. Az EV6 az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig, hazánkban a Duna mentén halad. Az EV11 pedig a Tisza mentén. Több mint 300 km-en keresztül, Sátoraljaújhelytől Szegedig.

Az útvonalak jelölése általában zöld táblán fehér kerékpár, alatta az út száma. Európában 1-től 12-ig vannak számozva. Az út végét és elejét hasonlóan jelzik mint a hazai utakon, a tábla színe az egyedüli, ami különbözhet.

 Találkozhat még különböző jelzésekkel az úton:

- tábla a közeli városok felsorolásával és távolságukkal;

- térkép a közeli kerékpárútvonalakról.

Fontos,  hogy figyelje a jelzéseket, de nem szabad csak azokra hagyatkozni. Különösen egy hosszabb túra alatt szükséges, hogy legyen nálunk térkép, navigáció, vagy részletes terv az útvonalról.

Ha nem szereti a váratlan meglepetéseket, akkor érdemes a túrát lépésről lépésre eltervezni. Ajánljuk a Google térképet, ahol pontos útvonalterv van. Csak adja meg a városokat, amelyeket meg szeretne nézni. Az utcai nézet alkalmazás nagyon hasznos applikáció, láthatja pontosan merre kell mennie.

A másik lehetőség, hogy GPS-t használ. Számos előnye van, de tartsa szem előtt, hogy vannak hátrányai is. Használhat mobiltelefonon lévő navigációt, speciális kerékpár-navigációt vagy gépjármű-navigációt, ha sikerül rögzítenie a kormányon. Sajnos előfordulhat, hogy a navigáció olyan utat mutat ami kerékpárral használhatatlan, de ez ritkán fordul elő. A navigáció használatához a megfelelő töltöttség nagy gondot okozhat. Ha dinamó rendszerrel van felszerelve a kerékpár, akkor ahhoz tudja csatlakoztatni, esetleg  külső akkumulátorral tudja tölteni (melynek neve power bank). Ezzel akár több órán keresztül is használható.

Most, hogy elolvasta a szükséges tudnivalókat, keresse fel a legközelebbi Tesco áruházunkban a kerékpár részleget, és válasszon Önnek megfelelő kiegészítőket a biztonságos és kényelmes túrákhoz.