HOGYAN KERÜLHETI EL AZ IZOMSÉRÜLÉSEKET?

HOGYAN KERÜLHETI EL AZ IZOMSÉRÜLÉSEKET?

A kerékpározás gyakran három fázisból áll: türelmetlen várakozás, a kerékpározás nagyszerű élménye, és szenvedés, miután leszállt a nyeregről.

Persze a legegyszerűbb lenne mellőzni a kerékpározást, de nekünk van pár tippünk, hogy erre ne legyen szükség.

Bemelegítés

A bemelegítés, nyújtás (stretching) fontossága nem kérdés. Ha a bemelegítés elmarad, az izmok rugalmatlanná válhatnak, megrövidülhetnek, és gyakoribbá válnak a sérülések.

Érdemes néhány percet a kisebb tornagyakorlatokra szánni, hogy az izmok bemelegedjenek, így szervezete felkészült lesz az igénybevételre. A legcélszerűbb nyújtó gyakorlatokkal kezdeni. Egy-egy gyakorlat 10-15 másodperc hosszúságú legyen, 2-3 ismétléssel mindkét lábra.

Ülésmagasság

Az ülésmagasság beállítása nagyban befolyásolja az izommunkát. Ha ez túl magas, nem éri el rendesen a pedálokat, ha túl alacsony, a lábakat nem tudja kiegyenesíteni, ami nem tesz jót. A legideálisabb ülésmagasság az, ha a lábakat majdnem ki tudja nyújtani pedálozás közben. Ha beállította az ülésmagasságot és mégsem kényelmes, könnyen lehet, hogy a váz mérete nem ideális az ön testmagasságához, így a kerékpározás sosem lesz élvezetes.

Pihenés

Amikor hirtelen fáradtságot érez a túra alatt, csökkentse a sebességet, vagy álljon meg egy rövid pihenőre, esetleg egyen egy keveset. Ne felejtse el a folyadékpótlást - igyon szénsavmentes frissítőt, citromos vizet. Edzettségéhez megfelelően válassza ki a sebességet és a távolságot is. Ha ez az első útja az idei szezonban, akkor ne tervezzen hosszú utat. Adjon időt a testének, ne pedálozzon sokat, guruljon pedálozás nélkül is. Kezdje kis távolsággal és fokozatosan növelje. Jó, ha lassabb tempóban teker az első 10 percben, ezalatt bemelegíti izmait. Állítsa alacsonyabb fokozatba a lánchajtást, hogy könnyebb legyen a pedálokat tekerni, így felkészül a további erőfeszítésre. Nyugodtan használja a könnyebb fokozatot a későbbi pedálozás során is. Ne hajtsa túl magát.

Nyújtás

Ahogy a bemelegítést sem szabad kihagyni, a nyújtás is kötelező minden edzés végén. Ne sajnálja rá az időt, izomhúzódást, rándulást előzhet meg vele, és nem utolsósorban csökkentheti vagy akár elkerülheti az izomlázat is. A túra vége felé levezetésképpen csökkentse a sebességet az utolsó öt percben. A kerékpáron való ülés nem természetes pozíció a test számára, ezért érezhetnek akár gyakorlott kerékpározók is lábmerevséget, fájdalmat.

Fontos a nyújtás már az első fájdalom érzésekor. Lélegezzen mélyeket így friss oxigénhez jutnak az izmok is.