HOGYAN KELTSE ÉLETRE KERÉKPÁRJÁT TÉLI ÁLMÁBÓL?

HOGYAN KELTSE ÉLETRE KERÉKPÁRJÁT TÉLI ÁLMÁBÓL?

Biztos hiányzott a kerékpárja, azalatt a néhány magányos hónap alatt, amíg a pincében vagy a garázsban pihentette. Mielőtt újra használni kezdi, ellenőrizze és készítse fel az új szezonra!

Az első és legegyszerűbb feladat, hogy pumpálja fel a gumikat, így csökkentheti a felütéses defekt kockázatát, és a gumiköpeny futófelületének túlzott kopását.

A guminyomást természetesen minden út előtt ajánlatos megnézni, de a tél elmúltával nagyon fontos ellenőrizni. A kerékpározás könnyebb, biztonságosabb és természetesen olcsóbb is a megfelelően felfújt gumikkal, mert a gumiköpeny futófelületének mérete lecsökken, így megnövekszik az élettartama. A puha gumikkal nehezebben irányítható és balesetveszélyessé válik a kerékpározás, viszont a túl kemény gumikkal kényelmetlenebbé, csúszósabbá. A gumiköpeny oldalán található a nyomásérték, melynek mértékegysége leggyakrabban a bar vagy a PSI. A nyomás méréséhez használjon nyomásmérő órát (egyes pumpákon vagy a benzinkutak kompresszorjain is megtalálható).

Itt az ideje, hogy felkészítse a többi alkatrészt is!

Tisztítsa meg mosogatószeres meleg vízzel a bicikli koszos részeit.  Legjobb ha eltávolítja a láncot a tisztításhoz, de ha nincs hozzá megfelelő láncbontó szerszám és nem szeretne kárt tenni benne, más módon kell eljárnia. Egy ronggyal fogja meg a láncot, kezdjen el pedálozni, és itassa fel a koszos olajtól. Folytassa, amíg tiszta nem lesz a lánc. Törölje le az első és a hátsó fogaskeréksort illetve a váltógörgőket is. Ezután tegyen egy csepp láncolajat minden láncszemre. A zsír nem alkalmas rá, mert nagyon gyorsan összegyűjti a szennyeződéseket. Ügyeljen arra is , hogy a fékrendszer fékezőfelülete (felni oldalperem, féktárcsa) zsírtalanítva legyen.

Miután megtisztította és bekente a hajtásrendszert, ellenőrizze a váltókat. Ha szükséges, állítsa be, hogy azok tökéletesen működjenek. Ha a beállítás ellenére is leesik a lánc, az biztos jele annak, hogy ki kell cserélni. Előfordulhat az is - ha régen volt cserélve - hogy ki kell cserélni a középcsapágyat és néha a hajtóművet is (vagy lehet, hogy csak a rögzítőcsavarokat kell ellenőrizni). Az ilyen hibák megoldására hagyatkozzon inkább kerékpár szakszervízekre.

Bizonyosodjon meg róla, hogy a fékek jól működnek, amennyiben nem, állítsa be őket. Először győződjön meg róla, hogy a fékpofák jó állapotban vannak-e. Ha rendben vannak, de a fék beállítása rossz, lazítsa meg a rögzítő csavart és a fékkaron lévő fékbowden feszítő csavarokkal állíthatja a fékpofákat a felnihez közelebb. Ellenőrizze, hogy a kerék megáll-e, ha behúzza a fékkart, és arról is, hogy a fékpofa nem dörzsöli-e a felni peremét menet közben. Az élet korlátok nélkül nagyon izgalmas, de egy nem megfelelően működő fékkel túl sokat kockáztat.

Ellenőrizze, hogy a kerekek igényelnek-e centírozást. A kis eltéréseket a küllők meghúzásával otthon is be lehet állítani. Ha nagyobb a probléma, jobb ha szakemberre bízza, aki speciális centírózógéppel beállítja.

Ellenőrizze a csavarokat. Minden alkatrésznek megfelelően rögzítve kell lennie. Egyik rögzítő csavar sem lehet laza a kerékpározás közben.

Ellenőrizze az ülésmagasságot. Az ideális magasság az, ha majdnem teljesen ki tudja nyújtani a lábát a pedál alsó holtpontján, a sarok minimális megemelésével. Ennek eredményeként a gerincoszlopon lévő terhelés csökkeni fog, így élvezhetőbb lesz a kerékpározás.

Ellenőrizze a lámpákat, mert biztosan szeretne a szabályoknak megfelelően kerékpározni, és jól láthatónak lenni. A fények lehetővé teszik, hogy Ön jól látható legyen a szemből érkezők számára. Töltse fel vagy cserélje ki az elemet, ha szükséges.

Ellenőrizze a vizespalack állapotát és mossa el. Ha még nincs kulacsa, jöjjön el a Tescóba és válasszon egyet.

Ha a kerékpárja megfelelő állapotban van az új szezonra, látogassa meg a Tesco kerékpár részlegét, és nézze meg mivel tudná még kényelmesebbé tenni a kerékpározást.