Kell-e sterilizálni a csecsemő környezetét?

A szoptatással illetve az első táplálásokkal indul a gyermek immunrendszerének erősítése. Az immunrendszer 2/3-a  a baba bélrendszerében található. Kb. 2 éves korra válik az immunrendszer oly ellenállóvá, mint amilyen aztán felnőtt korában is lesz. 


A baba első életévében napi egyszer fertőtlenítsük azokat a tárgyakat, amiket a baba a szájába vesz, illetve amiben anyatejet, bébiételt tárolunk, vagy amivel anyatejet fejünk, pl. cumi, rágóka, cumisüveg, illetve a mellszívónak azon része, amin átfolyik a tej.
A forrásban lévő forró víz vagy forró gőz 100 °C-on pusztítja el a baktériumokat és gombákat, de nem öl meg minden gombacsírát és vírust. Erre valók bizonyos hideg fertőtlenítő oldatok. A gyors felülettisztításra pedig kiválóak a fertőtlenítőszeres törlőkendők és spray-k.
Azonban nem kell naponta többször fertőtleníteni, sőt, a túl steril környezet egy egészséges babánál káros is lehet. Fontos, hogy a baba szervezetét az első 2 évben érje elegendő külső „támadás” is ahhoz, hogy az immunrendszere kellően sok baktériumot, kórokozót, fertőzést ismerhessen fel.
A napi egyszeri fertőtlenítés az első 6-12 hónapban fontos, főleg amíg szoptatunk. A szilárd ételekkel nem csak újabb ízeket, hanem fontos allergéneket ismerhet meg a baba szervezete, amik ellen kialakíthatja a védelmi rendszerét. Amikor a játszótéren a földről eszi fel a homokot vagy megsimogat egy kutyust, akkor is ez a helyzet.
6-12 hónap után ritkíthatjuk, és aztán 2 éves kor körül el is hagyhatjuk a babatárgyak célzott fertőtlenítését, illetve alkalmivá tehetjük, pl. amikor náthás, influenzás a család, vagy ha a gyerek beledobja a játékát a macskaalomba, a kutya szájába adja cumit, mert például tartunk otthon háziállatot is.
Sokan eltávolítják a lakásból a kutyát, macskát, amikor kisbabájuk lesz, holott addig a család része volt az állat. A kiságyba persze ne engedjük be, és az első 6 hónapban legyünk körültekintőek. A jól fegyelmezhető és gondozott állatot nem kell kiiktatni az életünkből. Az állatokkal szembeni védettség megszerzésében a saját kedvenceink is segítenek, hiszen ők is a külső környezet részei!

A magyar nyelv megkülönbözteti egymástól a fertőtlenítést és a sterilizálást. A steril környezet azt jelenti valójában, hogy egy sterilizálóba beteszem a tárgyakat, sterilizálom azokat, és amíg a készüléket ki nem nyitom, addig steril a környezet. Ha a készüléket kinyitom, az első levegőfuvallattal bejutnak az első baktériumok, csírák, és a környezet már nem steril. Ettől azonban nem kell megijedni persze. A fertőtlenítés azt jelenti ezzel szemben, hogy ott nincs lezárt környezet, hanem például folyadékban áztatjuk a tárgyakat, vagy fertőtlenítőszeres törlőkendővel áttöröljük vagy spay-vel fújjuk be. A mindennapi életben a baba tárgyainak tisztásához mind a hideg, mind a forró eljárás megfelelő. 

Kapcsolódó cikkek