Hangterápia, zeneterápia

Egyre inkább tapasztalhatjuk, hogy a XXI. század telezsúfolódott informatikai eszközökkel, amelyek behálózzák az egész életünket.

A rohanó, felgyorsult világunkban, a stresszel teli mindennapok mellett ritkaságnak számít, ha az embernek marad egy kis ideje a nyugalomra, pihenésre.

Különösen aggasztó ez a kismamák esetében, akik várandóságuk idején nemcsak saját magukért, hanem a születendő csöppségükért is felelősséggel tartoznak.

A stressztől az amúgy is változásban lévő szervezetük egyensúlya könnyebben megbomlik, különböző testi-lelki problémák jelentkezhetnek. A kiégettség, a krónikus fáradtság és a depresszió egyre többször jelent kisebb-nagyobb problémát, amelyet minél előbb orvosolni kell, megtalálni azt a módszert, amellyel újra egyensúlyba kerülhetnek.

Ilyen terápia az ősidők óta ismert hang- és zeneterápia, amely a világ legrégebbi terápiáinak egyike. Az elsősorban ázsiai kultúrkörökben kialakult módszer szerint a zene és a hang egyfajta gyógyászati eszköz.

A hangterápia, illetve a zeneterápia abból az elméletből indul ki, hogy amennyiben az ember harmóniában él a természet törvényeivel, akkor kiegyensúlyozott és egészséges lesz, mivel az életenergia szabadon tud áramlani a testben. A félelem, az érzelmi labilitás, a szorongás kialakulásáért így egyértelműen a megzavart energiaáramlást tették felelőssé.

Környezetünk minden rezgéshulláma befolyással van belső működésünkre, így a modern, felgyorsult világunkban sokszorosan ki vagyunk téve a külső hatásoknak. Ezeket a hatásokat a hang és a zene segítségével egyensúlyba tudjuk hozni.

Egy zeneterapeuta olyan zenéket használ, amelyek ellazítják a kismamát, de ez nemcsak az anyuka, hanem a baba számára is különösen jó hatással van.A várandósság alatt a kellemesen megválasztott zenére a kisbaba kellemesen ellazul az anyukája pocakjában, sőt születésük után ezek a kisbabák láthatóan felismerték a dallamokat, és újra megnyugodtak tőle.

Ha úgy érezzük, hog a stressz éppen legyőz bennünket, hogy kiégettek, fáradtak vagyunk a zeneterápia igazi megoldást jelent problémáinkra, hiszen érzékelhetjük, hogy a saját és a kisbabánk belső egyensúlya felé vezető út nem is olyan viszontagságos!

Szerző:

Kapcsolódó cikkek