Amit a járni tanulásról tudni érdemes...

9-10 hónapos kor után a szülők egyre gyakrabban hallják a kérdést ismerősöktől, rokonoktól: „És, jár már a pici?”. Ez a fontos momentum a többi lépcsőfokhoz hasonlóan természetesen nem egyik napról a másikra történik meg.

A folyamat az üléssel kezdődik 4 és 9 hónapos kor között, majd ezt követi 10-12 hónapos kor körül a felállás. Sok baba egyszer csak feláll, majd 1-2 hónapig se híre se hamva a produkció megismétlésének - ez teljesen természetes. A felállás után már csak egy nagyon fontos lépés van hátra: megtanulni az egyik lábon egyensúlyozni, amíg a másik előre lép. Ez igen bonyolult a piciknek, így a kezdeti próbálkozások mókásak szoktak lenni.

Siettetni ezt sem érdemes és nem is lehet, hiába látjuk azt, hogy a játszótéren az összes kortárs már vígan szaladgál, a mi babánk pedig még csak a mászókába kapaszkodva egyensúlyoz. Ha a baba nagyon korán kezd el járni, sok szülőben felmerül egy jövőbeni fényes atlétakarrier lehetősége, de szakemberek szerint sem a korai, sem a késő járásnak nincs köze a későbbi teljesítményhez, sokkal inkább a baba vérmérsékletéhez, kockázatvállaló vagy -kerülő hajlamaihoz. A bátrabb babák előbb kezdenek járni, az óvatos duhajok inkább felmérik a terepet és tapasztalatokat gyűjtenek.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyobb babák általában később kezdenek el járni a kisebb vagy átlagos társaiknál. A kisebb testvérek is többnyire hamarabb járnak, hiszen lépést akarnak tartani a nagytesókkal.

Ha egy baba 16 hónapos korára még semmi jelét nem mutatja a járásnak, az orvosok általában a korábbi fülbetegségekre kérdeznek rá, hiszen ez nagy hatással lehet az egyensúlyérzék fejlődésére. Ha pedig a baba a gyorsabb haladás érdekében továbbra is a mászást preferálja, semmi gond! Eleinte gyakran váltanak át a bizonytalan járásból mászásba, ha gyorsan akarnak eljutni a szoba túlsó felébe.

A következő nehézség: a megállás. Mivel még nem hajlítják a térdüket, sokkal nehezebb a sebességből visszavenni, így ilyenkor gyakoriak az ebből fakadó esések.

És egy fontos kérdés: a cipő. A gyerekek mezítláb sokkal gyorsabban tanulnak meg járni, mint cipőben. Persze a parkban vagy szabadtéren kell a cipő, ekkor rugalmas talpúval érdemes kezdeni.

Az egyre több mozgás egyre több energiát igényel, ráadásul 6 és 12 hónapos kor között a bevitt energia felét az agy használja fel. Nem mindegy hát, mivel támogatjuk. Fontos, hogy a szükséges energiát ne finomított cukrokból nyerje a pici, hiszen a túlzott bevitel a felnőttkori egészséget negatívan befolyásolhatja. A hozzátáplálás minden állomásán tápláló és egészséges megoldást jelentenek a finomított cukortól mentes, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag tejpépek. Ezek természetes forrásból, így gabonából, gyümölcs– és tejcukorból biztosítják az örökmozgók számára szükséges energiát.

A 0-1 éves korosztály táplálkozásáról többet itt olvashatsz >>

Kapcsolódó cikkek