A vas szerepe az első 1000 napban: hogyan ismerhető fel a vashiány?

Az élet első 1000 napján belül a szülést követő egy év különös jelentősséggel bír, hiszen többek között ekkor alakul ki a védelmet biztosító bélflóra, és az agy is gyors fejlődésen megy keresztül. A külső hatásoknak, azonbelül is a megfelelő, tudatos táplálásnak kiemelt jelentősége van.


A vashiány az egyik leggyakoribb ásványianyag-hiány, amely felnőtteket és kisgyermekeket - akár csecsemőket is -egyaránt érint világszerte. A Magyar Gyermekorvos Társaság 2010-es felmérése alapján a kisgyermekek nagy része hiányt szenved valamilyen tápanyagból, a leggyakoribb pedig ezek közül a vas. Mivel ez a fajta tápanyaghiány nem minden esetben jár tünettel, a vérszegénységhez vezető vashiányt nem mindig egyszerű kideríteni.


Az anyatejes táplálás során -, amennyiben az édesanya megfelelő vasellátottsággal rendelkezik- a csecsemő vaspótlása is biztosított (szoptatás idején a kismamáknak napi 20 mg vasbevitelre van szükségük). A kognitív fejlődésben és vörösvérsejt-képzésben is kulcsszerepet játszó vas pótlása azonban önmagában nem elegendő: csak C-vitamin- és folsavbevitellel együtt igazán hatékony, amelyek segítik felszívódását.


1-3 éves kor között a kicsik vasszükséglete 11 mg-ról 7 mg-ra csökken, az ásványi anyag többségét viszont ekkor már az anyatejen kívüli táplálékokból kell biztosítani – leggyakrabban ebben az időszakban alakul ki a vashiány.


Bár a vashiány gyakran tünetmentes, néhány árulkodó jelre (bágyadtság, levertség, sápadtság, fáradékonyság, vékonyodó körmök, fejfájás, étvágytalanság) érdemes odafigyelni. Furcsa evési szokások, például a kosz, a jég vagy akár a kréta utáni szokatlan vágy esetén is érdemes gyanakodni, ezek szintén a kóros vashiány tünetei lehetnek.  


A folyamatos és kiegyensúlyozott vitaminbevitel a táplálkozá ssorán nem mindig megoldható: a szoptató édesanyák számára ajánlott termékek segítséget nyújthatnak a megemelkedett vitaminszükségle tfedezésében, a kisgyermekek esetében pedig a junior gyerekitalok járulhatnak hozzá vasszükségletü kfedezéséhez.


Kíváncsi vagy, mely ételeket eheted és melyeket javasolt kerülni szoptatás alatt? Próbáld ki az Első 1000 Nap Program oldalán található kalkulátort: kattintson ide

Kapcsolódó cikkek