7 terhességi tévhit – mit szabad és mit nem várandósság alatt?

Festhetjük a hajunkat? Felvehetjük az influenza elleni vakcinát? Szeretkezhetünk? – Íme néhány a leggyakoribb terhesség alatt felmerülő kérdések közül, melyekre most szakértő válaszokat kaphatunk.


Várandósság idején a kismama hajlamos túlságosan aggódni, olyan dolgok miatt is, amelyek nem okozhatnak semmilyen problémát. Él a köztudatban néhány tévhit, amelyek könnyen elbizonytalanítják az anyaság előtt álló nőt, különösen, ha sokaktól hallja ugyanazt. Vannak már-már megmosolyogtató tévhitek, de olyanok is, amelyeken komolyan elgondolkodik az ember. Lássuk, mi az, amitől nem lehet baja sem a mamának, sem a babának!

1. "Az influenza elleni védőoltást ki kell hagyni"
Éppen ellenkezőleg, ugyanis nagyon fontos. Sok kismama aggódik, hogy a vakcinától éppenséggel megkapja az influenzát. Mások attól tartanak, hogy az oltásban levő tartósítószerek károsíthatják a magzatot. Ám az injekciótól nem fogjuk megkapni a betegséget és arra sincs bizonyíték, hogy a vakcina problémát okozna a kisbabánál. Sőt, életmentő lehet mindkettejükre nézve, a terhesség megváltoztatja a kismama immunrendszerét, hatással van szívére, tüdejére, sokkal érzékenyebbé téve őt arra, hogy komolyabban megbetegedjen – szervezete nem tolerálja a kórt, sokkal betegebb lehet, mint mások és még a halálos kimenetel esélye is megnő.
A vakcina felvétele tehát, mely már elpusztult vírust tartalmaz, igen fontos. Ha a tartósítószerek miatt aggódunk, nézzünk utána a timerozálmentes vakcinának.

2. "Kettő helyett kell enni"
Többször hallhattuk már ezt a biztatást, de nem kell komolyan venni. Egy baba nem felnőtt, így semmi szüksége két adagra, különösen, ha hizlaló dolgot fogyasztunk…Egy átlagos kismamának, aki átlagos testsúllyal bír, csak 300 plusz kalóriára van naponta szüksége, hogy elősegítse a gyermek megfelelő fejlődését. Ez a mennyiség nagyjából egy pohár sovány tejnek és egy fél szendvicsnek felel meg. Egy normál testsúllyal rendelkező hölgynek 11-15 kilót kell híznia a terhessége alatt – de ennél is kevesebbet akkor, ha túlsúlyos.
A várandósság után nem mindig könnyű leadni a súlyt, s minden következő terhességgel csak több kiló marad rajtunk, ha nem vigyázunk. Ráadásul, azok a kismamák, akik több mint 22 kilót híznak egy gyermekkel, császármetszést kockáztatnak vagy nehéz hüvelyi szülés elé néznek. A nagyobb születési súlyú kisbabák egyébként felnőttként is hajlamosak arra, hogy túlsúlyosak legyenek.

3. "Kerüljük a hajfestést"
Nem szükséges csúnya, lenőtt hajjal érkeznünk a szülőszobába. A hajfestékben levő anyagok csak minimális mértékben szívódnak be a bőrbe és ilyen mennyiségben nem ártalmasak. Szakemberek szerint nem kockáztatunk semmit a hajfestéssel, inkább azzal lehet gond, hogy az erős szagok, melyek a festékből erednek, rosszullétet eredményezhetnek. Ezért jól szellőző helyen fessünk hajat.
Az első trimeszterben persze hanyagolhatjuk a hajfestést, ha így érezzük helyesnek. Kerüljük az ammóniás festékeket, melyeknek erős a szaga. A haj egyébként sokat változik terhesség alatt, tehát az a termék, amely azelőtt hatékony volt, most akár más eredményt is hozhat.

4. "A koffein tiltott"
Szeretjük a reggeli kávénkat? Nehezen mondjunk le róla? Nem is kell megválnunk tőle, noha azt hallhattuk, hogy a koffein vetélést, koraszülést, alacsony születési súlyt okozhat. Ám a szakértők szerint bizonyíték nincs arra, hogy a minimális koffeinfogyasztás összefüggésben lenne a koraszüléssel. Ha a terhes nő kevesebb, mint 200 milligramm koffeint fogyaszt naponta (ami nagyjából 3 deci kávénak felel meg), semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a vetélés megnövekedett kockázatával vagy alacsony születési súllyal kellene szembenéznie. Legyünk tehát óvatosak, de minimálisan ihatunk koffeint. Tartsuk be a napi limitet.

5. "A repülés növeli a komplikációk esélyét"
A reptéren levő testszkenner, a röntgen gépek, a nagy magasságban repülésből eredő sugárzás mind veszélyesnek tűnhetnek. Ám a kis mennyiségű sugárzástól nem kell tartani, ilyen mennyiségnek sajnos nap mint nap ki lehetünk téve a földön állva is, a repülés csak kismértékben ad hozzá ehhez. De ez a fajta sugárzás nem igazán hatol be a testbe, vagyis a magzatot sem károsítja. A testszkennerek sem tekinthetők veszélyesnek, minimális mennyiségű sugárzást jelentenek, melyek nagy valószínűséggel semmilyen magzati hatással nem járnak.
Ha azonban az utolsó trimeszterben szeretnénk repülni, nézzünk utána az adott légitársaság korlátozásainak, ugyanis van, aki tart attól, hogy a kismama a gépen fog szülni és nem szívesen vállalja a kockázatot. Egyes terhes nők csak orvosi engedéllyel repülhetnek, így például, akik tüdő- vagy szívproblémával küzdenek.

6. "Ne együnk halat!"
Heti két adag hal elfogyasztása egészséges a mama és a baba számára is, a hidegvízi halak különösen értékes Omega 3-zsírsavat tartalmaznak, mely a gyermek agyának és látásának fejlődését is segíti. Vannak azonban halak, melyeket kerülni kell, ugyanis higanyban gazdagok. Ezek a kardhal, cápa, cserepeshal, király makréla. A lazac, rák és a konzerv tonhal jobb választás. A nyers halat is jobb kihagyni, beleértve a sushi-t és sashimi-t, ezekben ugyanis nagyobb eséllyel vannak paraziták, baktériumok. Főzve esetleg vállalható a sushi.

7. "Mondjunk nemet a szexre!"
Szeretkezni terhesen is lehet. Fizikailag nem sérti a babát, a magzatburok és az erős méh izmok védik őt. A sűrű váladékdugó ugyancsak elzárja a méhnyakat. A szexuális úton terjedő betegségekkel kell inkább vigyázni. Ha herpeszünk, genitális szemölcsünk van, chlamydia vagy HIV-fertőzés áll fenn, a betegséget átadhatjuk a csecsemőnek.
Normális, alacsony kockázatú terhességnél az orgazmus nem okoz vetélést. Az orgazmusból adódó összehúzódások egészen mások, mint amelyek a szülést kísérik.
Érdemes ugyanakkor orvosunkkal konzultálni, hogy meggyőződjünk arról, alacsony kockázatú a várandósságunk. Ha bármilyen probléma lehet, a doktor javasolhatja, hogy ne közösüljünk – amennyiben fennáll a vetélés, a koraszülés esélye, vagy megmagyarázhatatlan vérzés jelentkezik a terhesség alatt.

Kapcsolódó cikkek