Túl a szülésen…

A várandósság utolsó heteiben mindenkit a szülés köt le: mikor lesz végre a nagy pillanat, éjjel vagy nappal kell rohanni, rohanni kell-e, nagymamák is beérnek-e időben a kórházba – ilyenkor egy kicsit háttérbe szorul az azt követő időszak tervezgetése, a gyermekágynak nevezett hetekre kevesebb figyelem jut. 5 tény, amit érdemes előre tudni a gyermekágyas időszakról.

 1. Sebek
  Akár hüvelyi úton, akár császármetszéssel jön világra a baba, a szülés megviseli az anya szervezetét. A metszett vagy repedt gátat legtöbbször öltésekkel kell helyreállítani, a hasi műtét hege sem cipzár, amit csak be kell húzni, ha kint van a kicsi. Ezeknek a sebeknek a gyógyulása bizony időt vesz igénybe – ezalatt a friss anyukának fájdalmas, kellemetlen lehet a saját napi ellátása is, a felülés, lefekvés, köhögés, vagy épp a széklet-vizeletürítés. Az akármilyen apró baba súlya, emelgetése, felvevése, mellre tevése újabb kihívásokat jelenthet a megviselt has- és gátizomzat számára. Jó, ha van valaki, aki segít ilyenkor tehermentesíteni az anyukát, hogy például a vízzel teli kiskádat semmiképp se neki kelljen felemelni vagy a házhoz szállíttatott két karton ásványvizet az előszobából a kamrába juttatnia.
 2. Szoptatás
  A szülés utáni első napokban még úgynevezett előtej ürül az anya emlőiből, azonban néhány nap után a mellei hirtelen tömöttek lesznek és fájdalmasan feszülhetnek a tej nyomásától. A tejbelövellés egyrészt nagyon kellemes, hiszen az anya azt érezheti, végre tényleg van mit adnia a fecskefiókaként tátogó kicsinyének – másrészt viszont kellemetlen is, főleg, amíg megtanulja a baba, hogy ezekből a kemény és hatalmas „labdákból” hogyan lehet ennivalóhoz jutni. Ez a pár nap-hét sok figyelmet és türelmet igényel.
 3. Pihenés
  Bár a terhesség utolsó heteiben már kevés nő alszik jól éjjel és a szüléssel ráadásul eltűnik a görögdinnye is a hasából, ami miatt már sehogy sem volt kényelmes a fekvés, a szülés utáni első hetekben mégis majdnem mindenki fáradtságról panaszkodik. Az újszülöttek éjszaka is gyakran felriadnak, az aggódó szülők még náluk is gyakrabban. Nappal a babák ugyan alszanak, de a kicsik ellátása az első hetekben (is? még?) beláthatatlannak tűnő feladat, így sok anya ilyenkor sem tud jól pihenni, inkább próbálja behozni az elmaradt mosást-vasalást-fejést-főzést. Jó, ha van valaki, aki ezekben a feladatokban is tehermentesíteni tudja az anyukát anélkül, hogy zavarná közben a pihenését.
 4. Érzelmek
  A párra „hirtelen rászakadó” szülői felelősség, egy újszülött ellátása komoly érzelmi igénybevitelt is jelent. Az alváshiányból adódó fáradtság mellett a folytonos bizonytalanság-érzés is kimeríti a felnőtteket: rengeteg olyan kérdés van egy kisbaba körül, amire olyan nehéz jó választ találni. Elég melegen van felöltöztetve? Nem fázik? Éhes? Át kell pelenkázni? Énekeljünk neki? Nincs valami baja? Jól fogom? Jól csinálom? és így tovább. Beállítódás kérdése, hogy ezek a problémák kit mennyire viselnek meg – de a legtöbb anyát komolyan kétségbe tudnak ejteni. Így még azok is, akik a valódi gyermekágyi depressziót elkerülik, komoly érzelmi viharokon mennek keresztül. Ilyenkor is jó, ha van valaki, aki segít megtalálni a jó válaszokat ezekre a kérdésekre: azonban tudni kell, hogy minden segítő más válaszokat fog adni, így sokszor inkább rontják a helyzetet. A friss szülőknek érdemes megtalálni azt az egy-két embert (pl. védőnő, gyerekorvos), akinek adnak a véleményére, és igyekezniük kell a többi kért-kéretlen tanácsot nem mind megfogadni.
 5. A baba immunrendszere
  A gyermekágyas időszak hat hete nem csak az anya, hanem a baba számára is érzékeny periódus. Meg kell tanulnia az új fényeket, zajokat, ízeket, illatokat, texturákat. Nem csak a szopizáshoz ideális izommozgásokat kell elsajátítania, de a bélrendszerének is meg kell tanulnia feldolgozni az elfogyasztott táplálékot. A tüdejének, szívének szerkezetében is alkalmazkodnia kell a külvilághoz, ezek az élettani változások is heteket vesznek igénybe. Az immunrendszer érésének is fontos időszaka ez, hiszen először találkozik baráti baktériumokkal és valódi kórokozókkal is. Mindezek miatt a csecsemőket is nagyon kell óvni ebben az időszakban, őket is engedni kell pihenni, minél többet kettesben lenni az anyukájukkal. Így az első hetek látogatási tilalma nem csak a frissen szült nők, de az újonnan született gyerekek egészségét is védi.
A hasi műtét hege sem cipzár, amit csak be kell húzni, ha kint van a kicsi.
Szerző: dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek