Tavaszi feltöltődés – immunerősítő tippek szoptató édesanyáknak

Amint lezárul a téli végi influenzaszezon, szinte azonnal be is köszönt a tavaszi fáradtság. A kiürült vitaminraktárak, valamint a napfény tartós hiánya szinte mindenkit kihívások elé állít, de mindez a szoptató anyákat többszörösen megterhelheti.

A legfrissebb hazai felmérés szerint a szoptatás időszakában csak az anyukák fele változtat az étrendjén (leginkább a puffadást okozó ételeket kerülik), és mindössze a megkérdezettek 13%-a fordít figyelmet a megfelelő folyadékbevitelre. A szoptatás alatti vitaminpótlás fontossága még kevésbé ismert: az anyukák kevesebb, mint fele szed vasat (46%), a magnézium, a C-vitamin és a folsav pótlására pedig csak minden harmadik megkérdezett ügyel.1


Immunerősítés kapcsán általában a C-vitamin jut eszünkbe (amelyből szoptatás idején napi 150 mg az ajánlott mennyiség), a D-vitamin azonban még ennél is hatékonyabb eszköz a szervezet támogatásában: az idegrendszer, a csontok és a védekezőképesség állapota, sőt, még a cukorbetegség kialakulásának esélye is nagymértékben függ az optimális D-vitamin-szinttől. Hazánkban tavaszra a lakosság több mint 90%-a D-vitaminhiányban szenved2 , a pótlásra azonban kevesebb, mint ötödük figyel. Terhesség alatt a magzat D-vitamin-szintje az édesanya vitaminszintjével arányos,de nemcsak a terhesség, hanem a szoptatás során is kiemelten fontosa külső pótlás.


A vashiány szintén gyakori hiánybetegség világszerte, amelynek egyik első jele a folyamatos fáradtságérzet. Az elégtelen vasbevitel az édesanyáknál jelentkező levertség, bágyadtság mellett vérszegénységhez is vezethet. A vaspótló vitaminokat csak orvosi utasításra ajánlott szedni, a vasban gazdag élelmiszerek (pl. búzakorpa, szezámmag, máj, hüvelyesek, tojás, rókagomba) fogyasztása azonban kulcsfontosságú a szoptatás során.


Kíváncsi vagy, mit érdemes fogyasztani és mit érdemes inkább kerülni szoptatás idején? Próbáld ki az Első 1000 Nap Program kalkulátorát! http://goo.gl/vB3C7W

Szoptató édesanyáknapi vitamin– és ásványianyag-szükséglete

Vitamin, ásványianyag

Ajánlott napi mennyiség szoptató anyáknak

DHA

200 mg

D-vitamin

2000 NE

Folsav

400 µg

(a fogantatás előtti hónaptól kezdve)

Cink

15-18 mg

Kalcium

1600-4000 mg

Magnézium

300-400 mg

Vas

20-24 mg

Jód

260 µg

B2

2,5 mg

B6

2,7 mg

B12

2,5 mg

C-vitamin

min. 150 mg

 1 0-3 éves gyermekek tápanyagbevitelére és élelmiszerfogyasztására vonatkozó felmérés, 2016. március
 2 A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság adatai alapján

Kapcsolódó cikkek