Szoptatás - Mikor telik meg a mell tejjel?

Ahhoz, hogy az újdonsült édesanya a gyermekét szoptatni tudja, a mellben a tejtermelésnek meg kell indulnia – de mikor történik ez meg pontosan? Sok anyukát foglalkoztat, hogy vajon mitől függ ez?

Az anyatej termelődése nem akkor kezdődik el, amikor a csecsemőt már a karjában tartja az anya. A szülést megelőzően olyan folyamat indul meg a testében, amely lehetővé teszi majd a gyermek táplálását. Ekkor azonban még csak előtej termelődik a mellekben, igaz, bőségesen tele van táp- és immunanyagokkal.


Mi történik szülés után?  
Amikor megszületik a baba, a tejtermelés teljes gőzzel beindul, ez nevezzük tejbelövellésnek – a mellek megtelnek tejjel és a gyermek elkezdhet táplálkozni. Az előtej vagy kolosztrum felhasználása is igen fontos, ezért amint a csecsemőt odaadják az édesanyjának, érdemes megpróbálkozni a szoptatással, hogy a gyermek értékes tápanyagokhoz jusson.


Az „igazi” anyatej termelődése
Miután a szülés lezajlott, pár napba is beletelhet, mire az „igazi” anyatej termelődése megindul a keblekben. Az időpont nagyjából ahhoz köthető, amikor a placenta létrejön és eltelik körülbelül 30 óra. Vagyis a második, harmadik napon, de van, akinél ennél is később. A tejbelövellést már érzékelni lehet, hiszen a mellek tejjel telítődnek – nehezebbé válnak és feszülhetnek, valamint megfigyelhető, hogy néha csöpög is belőlük a tej.


Mitől függ a tejbelövellés időpontja?
Az, hogy mikor indul meg a tejbelövellés, nemcsak a hormonális hatásoktól függ, hanem egyéb körülményektől is – például, befolyásolhatja a szülés mikéntje, a vajúdás hosszúsága, az elveszített vér mennyisége, s az is, milyen gyógyszereket adtak az anyának a gyermek világrahozatalakor. Maga az édesanya is küzdhet bizonyos hormonális problémákkal, melyek szerepet játszhatnak abban, mikor lövell be a tej.


Ilyen egészségügyi állapot a cukorbetegség, amelyről talán nem is tud a kismama, a pajzsmirigyprobléma, az inzulinrezisztencia, valamint a policisztás ovárium szindróma (PCOS).


Mit lehet tenni, ha mégsem lövell be a tej?
Előfordulhat persze, hogy a gyermek születése után még negyedik napon sem történik semmi – ilyen esetekben kérhetünk tanácsot a védőnőtől vagy a gyermekorvostól, de laktációs tanácsadóval is konzultálhatunk. Sokszor segít a szakszerű mellretétel, valamint az, ha az anya és a baba bőrkontaktusba kerül. Fontos, hogy a csecsemő igénye szerinti legyen a szoptatás, s a tanácsok abban is segítségünkre lehetnek, hogy helyesen tartsuk a babát.


Ne hagyjuk a folyamatot odáig fajulni, hogy a kicsi túl sokat veszítsen súlyából, mert az az egészsége rovására mehet. Lehetséges, hogy az anyuka hormonális problémái állnak a tejbelövellés útjában, ezeket gyógyszerekkel helyre lehet hozni. Előfordulhat azonban, hogy maradt a méhben egy placenta darabka, amelyet nőgyógyászati úton el kell távolítani.


Ha minden eshetőséget kizártunk, amely a szoptatás útjában állhat, nagy valószínűséggel elindul a megfelelő tejtermelés.

Kapcsolódó cikkek