Hogyan szoktassuk be gyermekünket könnyedén bölcsibe/oviba?

A szülő és gyermeke kapcsolatában az első komolyabb változás akkor jön el, amikor a kicsi először megy közösségbe, legyen szó akár a bölcsődéről, akár az óvodáról.


Sok szülő szerint ebben nincs semmi különleges, "minden simán ment, mint a karikacsapás" ...de biztos, hogy ilyen egyszerű ez?
Már csak azért is összetettebb dolog ez, mert a kisgyermek életében hatalmas változás következik be ekkor, az addig jól megszokott családi környezetből hirtelen egy teljesen új világba, idegenek közé csöppen.


Mit tehetünk tehát annak érdekében, hogy a beszoktatás zökkenőmentes legyen és a csöppségünk mihamarabb megszokja a számára új közeget?
Már napokkal az első nap előtt meséljünk neki sokat az óvodáról, alakítsunk ki számára pozitív képet, hogy ott mennyi minden érdekes van, ami nagyon fog neki tetszeni. Ismertessük meg az ovival, bölcsivel, sétáljunk el arra többször is, mutassuk meg neki a játszótéri részt, az udvart, egy kicsit nézzük együtt a többi kisgyermeket, ahogy játszanak. Ezek az élmények mind-mind felkészültté teszik, amikor aztán elérkezik a várva-várt első nap.


Természetesen az első napokban ott kell hogy legyünk gyermekünk mellett az óvodában, így ha bármi probléma adódik, egyből tudunk segíteni, nem kell kétségbeesnie a kicsinek.
Már az első napokban engedjük meg neki, hogy otthonról magával vigye kedvenc plüssállatát, vagy egyéb apróbb játékát, babát, katonát, vonatot, mert ezek növelik a gyermek biztonságérzetét.
Amikor eljön az a nap is, hogy ott merjük hagyni, nagyon fontos, hogy ne csapjuk be, ne mondjuk azt, hogy "rögtön jövök érted", hanem mondjuk meg az igazságot. Ha ebéd után megyünk érte, akkor azt, ha a délutáni alvás után, akkor pedig azt. A gyermekek az étkezéshez és az alváshoz tudnak leginkább kapcsolni dolgokat.


Miután elhoztuk, beszéljük meg vele otthon az óvodában történteket, sőt a kedvenc pillanatait el is játszhatjuk, ez még jobban erősítheti a csemeténk bizalmát az új hely iránt.
Az óvodába való bekíséréskor még hetekig, de akár hónapokig is előfordulhat a hisztizés, de ez általában csak egy kisebb színjáték, az oviban hagyva őt, első dolga boldogan játszani a többiekkel.
Ami még nagyon lényeges: búcsúzáskor ne könnyes szemmel hagyjuk ott a picit, mert ezt észreveszi rajtunk, és ez rá is negatív hatással lesz. Éppen ellenkezőleg: legyünk nyugodtak, és biztosítsuk őt, hogy jövünk érte.

Szerző:

Kapcsolódó cikkek