Hétről-hétre

9. hét

Élet a pocakban
A terhesség 9. hetében, az embrió már elkezd intenzíven mozogni. Ezek a mozgások egyelőre csak egyszerű izomrándulások és nem tudatosak, hiszen az idegrendszer még nincs teljesen kifejlődve. Ennek a jelenségnek az ultrahangos vizsgálatnál mi is tanúi lehetünk. A 9. terhességi hét folyamán a fej elválik a testtől a nyak segítségével, azonban továbbra is aránytalanul nagy marad a test többi részéhez képest. Ugyanebben a periódusban formálódik az arc is. A szemek egyelőre a fej két oldalán vannak, csukott állapotban. De a bőr mögött, ami a szemeket takarja szemhéj céljából, már látni egy kis fekete foltot. A végbél- és az urogenitális csatornák már kifejlődtek, de a nemi mirigyek még nem. Ezekből here vagy petefészek alakul néhány héten belül. A néhány kamrás szív elkezdi pumpálni a vért az apró lény testében, mely egy perc alatt kb. 80-at dobog. Folyatódik az agy fejlődése, és a tüdő térfogata is nő. A kilencedik terhességi héten, az embrionális porcos váz elkezd csontosodni, a csontsejtek fejlődésnek indulnak. A karok és a lábak most jól láthatóak, és a végeiken apró elválasztások vannak – ebből alakulnak majd ki az ujjak. A magzat bőre nagyon vékony, az erek jól láthatóak alatta. Az embriónak már van tüdeje, bélrendszere, mája, belső nemi szerve, bár még kezdetleges állapotban.

hetrol-hetre-09-1

A kismama
Bár még nem igazán látszik a terhesség, a ruhák dereka már szűk lehet. A fogamzás óta kétszeresére nőtt a méhe, és a rengeteg női hormon miatt lassuló bélműködés is okozhatja hasa növekedését. Ha székrekedése van, fogyasszon sok gyümölcsöt, gyümölcslevet, folyadékot. Lassan elkezdhet terhesruhákat keresni. Ha a melltartó szorít, nyugodtan vegyen föl eggyel nagyobbat, de ne lepődjön meg, ha néhány hónap múlva az is kicsi lesz. Előfordulhat, hogy nem náthás, de bedugul az orra. Ennek oka az, hogy a testében levő nyálkahártyák megduzzadnak. Az orrvérzés is gyakori tünet, emiatt szintén nem kell aggódni. Párologtatóval tud enyhíteni a tüneteken.

Heti teendők:
Lassan elkezdhet gondolkozni azon, hogy miként mondja el munkaadójának terhessége tényét. Amennyiben a gyermekvárás nincs különösebb hatással a munkájára, úgy a bejelentéssel érdemes megvárnia az első trimeszter végét.