Hétről-hétre

7. hét

Élet a pocakban
A terhesség 7. hetében baba tovább fejlődik, eléri a 1-1,2 cm nagyságot. A felső és később az alsó végtagok elkezdenek növekedni, a karok és a lábak megnyúlnak, de egyelőre uszonyszerűek. Lassan kirajzolódik a baba arca is. A fejen kisebb mélyedések jelennek meg, ezek lesznek később a szemek és a fülek. Észrevehetőek ugyanakkor a száj és az orr nyílásai is, valamint a nyelv is láthatóvá válik. A baba szíve kétszeresére nő a hetedik terhességi hét végére, és elkezd szabályosan verni, kb. kétszer olyan gyorsan, mint egy felnőtté. Az embrió feje nagy, és a mellére van hajtva. Ebben a helyzetben még a fej nem vált külön a testtől, ezért még nem tud mozogni. A fej mérete is gyorsan növekszik, hogy helyet adjon a fejlődő agynak. Az agy két félteke is lassan elkülönül és fejlődének indul. Megjelennek az emésztőrendszer kezdetleges formái. A száj és az egész állkapocs kezdeti formája rajzolódik ki, valamint megjelennek a fogak rügyei is. Az idegrendszer fejlődése, melynek egyik fő alkotóeleme a gerincvelő, a velőcsővel kezdődik. A velőcső elülső részén található három agyhólyagból az agy, a többi részéből pedig a gerincvelő fejlődik. Az izmok is, bár még csak kezdetleges állapotban, lassan fejődésnek indulnak.

hetrol-hetre-07-1

A kismama
Ha azok közé tartozik, akik szenvednek a reggeli rosszulléttől, akkor tapasztalhatja, a tünetek (gyomorgégés, hányinger, gyakori vizelési inger) gyakorlatilag bármikor önre törhetnek.
Készíthet vizet és némi harapnivalót az ágya mellé, hogy szükség esetén kéznél legyen. Előfordulhat, hogy hízik vagy fogy egy picit. Nem kell aggódni, ez normális. Ha soknak találja súlyingadozását, konzultáljon orvosával. Gyakori tünet, hogy a nőknek az arcán a tini kort idéző pattanások jelennek meg. Ez nem probléma, a hormonális változások okozzák.
Ne, vagy csak minimális mennyiségben használjon kozmetikumokat (arctisztítót, hipoallergén termékeket). A pattanások általában néhány héten belül (kb. amikor a 2. trimeszterbe lép) elmúlnak.
Javaslom, hogy pihenjen még többet, figyeljen szervezetére. Időben feküdjön le, és ha lehetőség van rá, tartson délutáni sziesztát is. A kisbaba számára rendkívül sérülékeny ez az időszak, mert most alakulnak ki főbb szervei.

Heti teendők:
Ha még nem tette meg, akkor lassan itt az ideje az első orvosi vizsgálatnak. Megállapítják a várandósság tényét, valamint hogy nincs-e szó méhen kívüli terhességről. Meghatározható a magzat kora, a méhlepény helye és állapota, kimutatható az ikerterhesség és kiszűrhető bármilyen látható rendellenesség.

Akciós ajánlatok