Hétről-hétre

6. hét

Élet a pocakban
Az embrió szervezetében lassan megindul a vérkeringés, szíve pedig a ritmusos összehúzódások következtében verni kezd. A 6. terhességi hét végére kialakul az agy és a velőcső, amely a majdani gerincvelőt alkotja. Az ultrahangos vizsgálatok során most már nem csak a petezsák, hanem a benne található szikhólyag is láthatóvá válik. Az embrió ebihal alakú formát ölt, és világosan elkülönül a fej- és a farokrész. A feje a test hosszúságának csaknem egyharmadát teszi ki és már észlelni lehet az embrió szemét, orrát és nagyon halványan a száját is. Ilyenkor kezdődnek el fejlődni a szervek. A tápcsatorna kezd megjelenni, ugyanúgy a hátgerince, a mellkasa és a gyomra is. A 6. terhességi héten az embrió megváltoztatja a formáját. Elkezd görbülni. A velőcső, ami az idegrendszer alapját képezi, bezárul. Az idegrendszer elkezdi fejlődését, a csatorna tetején formálódott hólyagokból pedig majd az agy alakul ki. Megjelenik a méhlepény, amely készen áll oxigént és tápanyagokat szállítani a gyermeknek. A vesék is elkezdik fejlődésüket. Az emésztőrendszer már kezdetleges állapotban van, a tüdő formái is megjelentek már, és két kezdeményt alkotnak, egy jobb és egy bal oldalit. Az első vérkeringési elemek már megjelentek, és a szív már képes vért pumpálni az embrió körül. Az embrió most már boldogan úszkál az anyaméhben a köldökzsinórhoz fogva, várva további fejlődését.

hetrol-hetre-06-1

A kismama
A hormonszint növekedése miatt a rosszullétek erőteljesebbé válhatnak. A reggeli émelygés a nap bármelyik szakában rátörhet. Előfordulhat, hogy az émelygés és a hányás miatt lead 1-2 kilót. Mellei súlyosabbá válhatnak, a mellbimbó környéke elkezd sötétedni, és a mell fokozódó vérellátása következtében közvetlenül a bőr alatt kék ereket is észlelhet. Mivel ez egy kritikus időszak a baba szervezetének fejlődésében, az alkohol, drog és cigaretta hatásain túl nem javasolt még az egyéb kozmetikai és hajápolási kezelések (dauer, festés) sem. A megfelelő étrend rendkívül fontos ebben az időszakban, ezért fontos odafigyelni a a kiegyensúlyozott és vitamindús táplálkozásra. A toxoplazmozis kivédése érdekében kerülje a macskaalom tisztítását, hagyja másra ezt a munkát! A toxoplazmózis genetikai rendellenességeket okozhat, de a legtöbb macskatulajdonos nő már átesett ezen a betegségen, csak azt hitte, influenzás. Nem kell megszabadulni a macskától, csak más gondozza terhessége idején.

Heti teendők:
Ha még nincs szülész-nőgyógyásza, akkor legfőbb ideje, hogy válasszon egyet. Fontos, hogy körültekintő legyen, hisz Ő fogja Önt és a kisbabáját végigkísérni a következő 34 héten és a szülés pillanataiban is rá számíthat.