Hétről-hétre

5. hét

Élet a pocakban
A terhesség 5. hetében a baba fontosabb szervei fejlődésnek indulnak – először a szív és egy kezdetleges keringési rendszer formájában. Ezen a héten hüvelyi ultrahang segítségével már kimutatható a várandósság és megjelennek az első terhességi tünetek is. Ezek sok esetben kellemetlenek lehetnek, mint például a hányinger és szédülés, de a gyakori vizelési inger vagy a gyomorégés is igen gyakori az első trimeszterben. A terhesség ötödik hetében enyhe vérzések lehetnek. Ezek általbán természetesek és az embrió méhfalba való megkapaszkodásából erednek. Mindenképpen oda kell figyelni azonban, ha ezek a vérzések fájdalmak kíséretében jelentkeznek a has alsó felében, mert akár spontán vetélés vagy egy méhen kívüli terhesség jelei lehetnek. Ezen a héten a petesejt embrióvá alakult, és körülbelül 1,5 mm. A sejtosztódás gyorsul, az embrió formálódása felgyorsul: megnő, kinyúlik, és az endoderma és ektoderma rétegek között megjelenik egy harmadik, a mezoderma. A mezodermából származik a keringési rendszer, a vérképzési szervek mint pl. a csontvelő, a lép, a nyirokcsomók, és a nyirokerek. Ugyanakkor, innen fejlődnek ki az izmok, az inak, a csontváz, a vese és a mellékvese. Ugyancsak az ötödik hétben, a magzatvíz ürege kitágul, és magába fogadja a teljes embriót, valamint a köldökzsinórt is. Egy folyadékkal teli burok formálódik, amelyben az embrió szabadon mozoghat, és ugyanakkor védi a külső hatásoktól is. Megjelennek a baba első vérsejtjei. Két vérér egybeolvadásának köszönhetően megjelenik a szív első szerkezete és már érzékelhetőek a gyermek első szívverései is.

hetrol-hetre-05-1

A kismama
Az ötödik hétben erősödnek a terhességi tünetek. Sok hormonális változás megy végbe a testében az ösztrogén és a progesztereon megemelkedett szintje miatt. A szervezetének meg kell találnia az új hormonegyensúlyt, és ez nem megy könnyen: számítson rá, hogy nagyjából az első trimeszter végére sikerül csak. Előfordulhat émelygés, rosszullét, lehet, hogy fáradt, nyűgös és ingerlékeny.
Persze vannak olyan terhes nők is, akik semmin nem idegesítik fel magukat, és üdvözült mosollyal lebegik végig a kilenc hónapot, de a többségre hol ez, hol az jellemző. Készítse fel partnerét az elkövetkezendő időszakra. A melle valószínűleg érzékenyebb a szokásosnál. Ez azért van, mert megsokszorozódik a tejtermelésért felelős mirigyek száma. Megpróbálhat melltartóban aludni. Három hét elteltével ez az érzés mérséklődik.

Heti teendők:
Ezen a héten már ajánlatos ellátogatni a nőgyógyászhoz, hogy meggyőződjön arról, hogy minden rendben zajlik. A nőgyógyász majd elküldi különböző klinikai vizsgálatokra és vérvizsgálatra, hogy általános képet kapjon az egészségi állapotával kapcsolatban. Ha ismeri a kockázati tényezőket, könnyebben figyelemmel tudja kísérni és segíteni Önt a terhesség ideje alatt.

Akciós ajánlatok