Hétről-hétre

40. hét

Élet a pocakban
A 40. hétre a magzat az egész méhet kitölti, és hely hiányában kezd kényelmetlenné válni neki odabenn, mozgása pedig korlátozott. Szervezetében megtalálhatóak az Ön antitestjei, melyek a szoptatással együtt védeni fogják őt élete első hónapjaiban. A magzatmáz (vernix caseosa) nagyobb mennyiségben már csak a hajlatokban található meg, de továbbra is beborítja a testét. A magzatpihe, vagyis a lanugó nagy része ekkora már kihullott, azonban születésekor a baba karján és hátán még maradhat ebből a finom szőrzetből. A baba készen áll arra, hogy megszülessen. Az utolsó hetekben minden baba egyedi módon fejlődik, ennek köszönhetően számottevő eltérések lehetnek a baba méretét és súlyát illetőleg teljesen készen áll a baba a születésre. A szülés megindulását a magzat határozza meg, pontosan nem ismert mechanizmusok szerint.
Az érett újszülött átlagos hossza kb. 50 cm, átlagos súlya mintegy 3400 g.

hetrol-hetre-40-1

A kismama
A 9 hónapnyi várandósság lassan elérkezett a végéhez és egyre közelebb kerül a szülés pillanatához. A kiírt időpont csak hozzávetőleges, és csak nagyon kevés kismama szül ezen a napon. A napok előrehaladtával a magzatvíz mennyisége egyre csökken, a méhlepény pedig folytatja elöregedési folyamatát. A hátfájások erősödnek, és a Braxton-Hicks kontrakciók is egyre gyakrabban jelentkeznek, ezeket azonban továbbra sem kell összetéveszteni a valós méhösszehúzódásokkal. Ez egy természetes jelenség, amely méhszáj és az egész szervezet felkészülését segíti elő a szüléshez. A kellemetlen vizelési inger egyre gyakoribbá válik.Az utolsó napok egyébként is a legnehezebbek egy kismama számára, ráadásul az aggodalmaskodó rokonok és ismerősök rendszeres érdeklődése is teher lehet. Sokan megijednek és kellemetlenül érzik magukat ettől a helyzettől, azonban az esetek többségében nem túlhordásról van szó, csupán a szülés várható időpontjának kiszámításakor nem vettek figyelembe több tényezőt. Terminus túllépésről akkor beszélünk, ha a terhesség kora meghaladja az utolsó menstruáció első napjától számított 280 napot (ami pontosan 40 hét). Az orvosa valószínűleg már alaposan felkészítette azokra a jelekre, amelyek a szülés egyértelmű közeledtét jelzik. Az intenzív méhösszehúzódások és erőteljes fájások, a magzatvíz elfolyása vagy a nyákdugó távozása mind-mind figyelmeztető jelek. Amennyiben bármilyen váratlan tünetet tapasztal, vérzik vagy nem érzi mozogni a babát azonnal jelezze orvosának!

Heti teendők:
Ha erősebb összehúzódásokat tapasztal, amelyek 10 percenként jelentkeznek és a hasa is megkeményedett, akkor valószínűleg már a vajúdás első szakaszához érkezett és ideje elindulni a szülészetre. A kontrakciók idejét az első összehúzódás elejétől a következő összehúzódás elejéig kell mérni. Mivel a szülés egy olyan folyamat, amelyet bármennyire is szeretnénk, de nem tudunk irányítani, egyszerűen próbáljon meg nyugodt maradni és hagyja, hogy a természet végezze a dolgát.
Gratulálunk, hiszen hamarosan karjaiban tarthatja gyermekét!