Hétről-hétre

39. hét

Élet a pocakban
A 39. terhességi héten a babának már van haja. Egyesek hosszú hajjal születnek, mások pedig alig néhány szállal. A születés után ez általában hamar elhullik, de sok esetben folyamatos az utánpótlás, ezért kevésbé feltűnő a váltás. A fülben található porc megvastagszik, így a lebeny merevebb lesz. A körmei ebben az időben már szinte hosszabbak, mint az ujjai. A magzat koponyája még puha, és így marad hosszabb ideig a szülés után is. A koponyát alkotó lemezek csontmentes találkozási pontja a kutacs, amelynek szerepe, hogy segítse a baba fejét könnyebben átjuttatni a szülőcsatornán. A tüdők tovább tökéletesednek és a baba szorgalmasan gyakorol a légzésre, amelyet általában csuklások kísérnek. Kezeit és lábait behajlítva tartja, és mivel már nagyon kevés helye van a pocakban, egyre kevesebbet mozog. A köldökzsinór, mely a magzatot és a méhlepényt köti össze, teljesen kifejlődve 40-70 cm hosszú és mutatóujj vastagságú. A köldök erei szállítják a friss vért a magzathoz és szállítják vissza az elhasznált vért a méhlepényhez. Vékony, bőrszerű hártya borítja, az összenyomatástól az ereket egy kocsonyás anyag védi meg. A köldökzsinórt fejlett országokban szüléskor szinte mindig elvágják. A korszerűbb gyakorlat szerint a köldökzsinór elszorítása és elvágása csak a pulzálás megszűnte után történik, addig a baba az anya hasán pihen. Kutatások szerint a késői elvágás esetén javul a csecsemők vérképe, vasháztartása, csökkent a vérszegénység esélye.
A 39. hétre a magzat hossza kb. 49 cm, súlya mintegy 3200 g.

hetrol-hetre-39-1

A kismama
Egyre közelebb kerül a szülés pillanatához, és már nagyon kevés választja el attól, hogy gyermekét karjában tarthassa. Ha bármilyen szokatlant észlel, mint a nyákdugó távozása, intenzív méhösszehúzódások vagy bármi más, amit a szülés egyértelmű közeledtére utalhat, akkor ideje elindulni a kórházba. A nyákdugó egyes esetekben már a szülés előtt 1-2 héttel távozik, azonban leggyakrabban csupán a vajúdás előtt néhány órával. Ha összehúzódások erősek, de még nem a vajúdás részeként jelentkeznek, akkor próbálja alkalmazni a különböző légzéstechnikákat, hogy könnyebb legyen ezeket elviselni. Ha az összehúzódások fájdalmassá válnak és a gerinc irányából kiindulva körbefogják a hasát, valamint egyre sűrűbben jelentkeznek, akkor már nagyon közel van a nagy eseményhez. Sokan még váratnak magukra néhány napot, de akadnak olyanok is, akik hamarabb jönnek. Amíg minden rendben van a babával, aggodalomra, türelmetlenségre semmi ok. A szülés várható időpontja sok szülésből számított átlagot jelent, annak valószínűsége, hogy valóban ezen a napon fog szülni, mindössze 5%. Ellenben annak a valószínűsége, hogy a számított időpont előtt ill. után 2 héttel, már 85%.

Heti teendők:
Táplálkozzon kiegyensúlyozottan, hiszen a babának egyre több energiára van szüksége a fejlődéshez és az ön egészségéhez is elengedhetetlenek a minőségi ételek. Végezzen egyszerű légző vagy jóga gyakorlatokat, esetleg masszíroztassa meg magát partnerével – a legfontosabb, hogy próbálja jól érezni magát a bőrében és legyen boldog a terhesség utolsó hetei alatt.