Hétről-hétre

38. hét

Élet a pocakban
A 38. terhességi hét folyamán a baba már bármikor a világra jöhet. Minden egyes benn töltött nap alatt egy kicsit még fejlődik és növekszik a méh biztonságában, de a terminus közeledtével ez a folyamat lassulni fog. A magzat bőre lassan teljesen rózsaszínű, teste pedig pufók lesz, a megvastagodott és tömörebb zsírrétegnek köszönhetően. Ez a zsírszövet felelős a születés utáni hőmérséklet szabályozásért is. Ezen a héten a testét borító magzatpihe, vagyis a lanugó már teljesen eltűnt. Az idegrendszere egyre érettebbé válik, a reflexek száma gyarapodik, a magzat mozgásai pedig egyre irányítottabbá válnak. Érzékszervei tökéletesen működnek, látása is megegyezik egy újszülöttével. A magzat születése előtt sokféle hangot hall, melyek közül kiemelkedik az anya hangja és szívverése..
A 38. hétre a magzat hossza kb. 48 cm, súlya mintegy 3100 g.

hetrol-hetre-38-1

A kismama
A 38. terhességi hétig megközelítőleg 10-15 kg súlyfelesleggel rendelkezik, amely természetesen megoszlik a baba, a méh, a magzatvíz, a méhlepény, a megnövekedett vérmennyiség, a mellek és a lerakódott zsírpárnák tömege között. Ha a terhesség alatti hízás nem haladja meg a 13 kg-ot, akkor nagy valószínűséggel nagyon hamar visszanyeri alakját a szülés után.Vitalitása változó: sokszor fáradtnak érzi magát, de vannak pillanatok, amikor kifejezetten energikus. Időközönként gyengébb összehúzódásokat érezhet, egyre csökkenő időközönként, azonban amíg ezek a fájások elmúlnak, addig nem kell aggódnia. A vajúdási fájdalmak erősebbek, szabályos időközönként jelentkeznek és intenzitásuk nem csökken. A következő terhességi vizsgálat során az orvos ellenőrzi a méhszáj állapotát is, valamint a magzat elhelyezkedését. Normál lefolyású terhesség esetén a 38. terhességi héten a méhszáj tágulásának következtében már távozhat a nyákdugó. Ez történhet közvetlenül a szülés előtt, de akár 1-2 héttel korábban is – ezért a nyákcsap távozása nem a vajúdás kezdetének egyértelmű jele.

Heti teendők:
Mivel rohamosan közeleg a szülés időpontja, ezért célszerű előkészíteni minden szükséges papírt és dokumentumot, tájékozódni a pénzügyi ellátásokról és az apa által igényelhető munkaidő-kedvezmény lehetőségéről is.

Akciós ajánlatok