Hétről-hétre

36. hét

Élet a pocakban
A 36. hétre a legtöbb kisbaba fejét már félcentis haj borítja. A baba szervezete már elkezdi felhalmozni a számára alapvető fontosságú ásványi anyagokat, mint a vas és a kalcium. Naponta közel 500 milliliter vizeletet ürít, ezáltal közreműködik a magzatvíz mennyiségének megtartásában, amelyet a méhlepény szűr meg. A testét borító piheszőrök lassanként eltűnnek, legtovább a karján, hátán és a fülcimpáján maradnak meg. A zsír lerakódik az arcokon is, és a szopáshoz használt izmok is erőteljesen fejlődnek. A baba arca elnyeri végleges formáját. A magzat körmei meglehetősen nagyok, ezért nem ritka, hogy néhány babának össze van karmolva a bőre, amikor világra jön. Ezt néhány nappal a születése után le kell vágni megfelelő méretűre, hogy ne sérthessem meg magát vele. Csontjai már erősek, de még elég képlékenyek ahhoz, hogy át tudjon haladni a szülőcsatornán. Első terhességnél kb. a 36 héten süllyed le a baba feje, és foglalja el helyét a medencében. Többedik terhességnél erre valószínűleg csak közvetlenül a szülés előtt kerül sor. A szülés időpontjához közeledve egyre több vizsgálaton kell részt vennie: a szokásos ellenőrzéseken kívül ultrahangos vizsgálatot végeznek, NST vizsgálat segítségével hetente ellenőrzik a baba szívhangját, oxigénellátását és a méhtevékenységet, valamint ezen a héten a Streptococcus B-szűrést is esedékes.
A 36. hétre a magzat hossza kb. 44 cm, súlya mintegy 2600 g.

hetrol-hetre-36-1

A kismama
Elérkezett a 36. terhességi hét, mellei egyre feszültebbekké válnak, a gyakori vizelési inger pedig fokozódik. Teste felkészül a szülésre, a medence csontjai lassan széthúzódnak, és ez a folyamat akár fájdalmas is lehet. A gyenge, fájdalom nélküli összehúzódások – a Braxton-Hicks kontrakciók – szintén a szülés időpontjának közeledtét jelzik.

Heti teendők:
A terhesség 36. hetében végzik el hüvelyváladékból a Streptococcus B-szűrést. A Streptococcus B baktérium a tünetmentes várandósok hüvelyváladékában 5-35%-ban mutatható ki. A baktériumot hordozókban gyakrabban fordul elő idő előtti burokrepedés, koraszülés, az újszülöttben pedig vérmérgezés, agyhártyagyulladás alakulhat ki, melynek halálozási aránya igen magas (15-20%). A fertőzést túlélő csecsemőkben agykárosodás, mozgás- és értelmi zavarok maradhatnak vissza. A magzat általában a szülőcsatornán áthaladva fertőződik, a véráram útján, a méhlepényen keresztül történő fertőződés rendkívül ritka. Streptococcus B-hordozás esetén a szülés közben az anyának intravénásan adagolnak antibiotikumot, majd szükség esetén az újszülöttet is antibiotikum-kezelésben részesítik.

Akciós ajánlatok