Hétről-hétre

35. hét

Élet a pocakban
A magzat fejlődése a 35. terhességi héten már szinte befejezettnek mondható, csupán még egyes szervei tökéletesednek és súlyában kell gyarapodnia kicsit. Alakja a pocakon keresztül kitapinthatóvá válik. Tüdeje már alkalmas a kint életre, de még tovább fejlődik. Többször érezhet ritmikus mozgásokat a pocakból – ezt a baba csuklása okozza, ha sok magzatvizet nyel. Teste már kevésbé látványos változásokon megy keresztül, viszont méretéből adódóan egyre több energiára van szüksége. Sokat alszik, és már képes ásítani és nyújtózkodni is. Immunrendszere és agya elérte újszülöttkori fejlettségi szintjét. Beleiben tovább folytatódik a mekónium, vagyis a magzatszurok felhalmozódása, amely születése után első széklet formájában fog távozni a szervezetéből. A 35. hétre a magzat már meg tudja különböztetni a fényt és a sötétséget. Ha megszületne, már optikai mintákat is képes volna felismerni. Ekkortól tudja megkülönböztetni a fájdalmas ingert az egyszerű érintéstől. Gyorsan hízik, haja és körmei is megnőnek. Ahogy érik a magzat, az arcizmok mozgása egyre összetettebb lesz, a mimikai izmok 3-4-féle mozgásából álló kombinációk is megjelennek.
A 35. hétre a magzat hossza kb. 43,5 cm, súlya mintegy 2400 g.

hetrol-hetre-35-1

A kismama
A legtöbb kismamában felmerül a kérdés – a felfokozott szerelmi vágynak köszönhetően -, hogy a szeretkezések alkalmával nem okoz-e valamilyen sérülést gyermekének. Ha a terhesség szövődménymentesen zajlik és az orvos sem utasította másképp, akkor semmi ok az aggodalomra. A méhnyak zárva van, a baba pedig a magzatvízzel telt burokban védve van a külső hatásoktól. A terhesség 35. hetében a méh súlya már egy kilogrammal több, mint a terhesség kezdetén és megközelítőleg egy liter magzatvizet tartalmaz. A méhlepény elérte maximális fejlettségi szintjét, ettől a periódustól kezdve beindul az elöregedési folyamat. Mivel a magzat már leereszkedett, újból nyomást gyakorol a húgyhólyagra, melynek következtében gyakorivá válik a vizelési inger. A medence táján található ínszalagok és a kismedence ízületei megnyúlnak, felkészülve a szülésre. Ez a feszülő érzés elég kellemetlen lehet, illetve a már ismert gondok, mint a székrekedés, gyomorégés és az aranyér szintén végigkísérheti az utolsó heteket.

Heti teendők:
Lábdagadás, ödéma és egyéb kellemetlenségek elkerülése érdekében, még mindig a legjobb módszer a rendszeres gyaloglás. Ügyeljen arra, hogy mindig tudjon időt szakítani a testmozgásra. Óvakodjon a túl sok ácsorgástól és amikor ül, lábait helyezze egy kisszékre.