Hétről-hétre

34. hét

Élet a pocakban
A 34. terhességi héten a magzat agya tovább fejlődik, még tovább növelve az idegkapcsolatok számát. Alakja kerekedik, bőre rózsaszínű és ráncai kezdenek teljesen eltűnni. Ez annak köszönhető, hogy bőre alatt már tetemes zsírszövet halmozódott fel és most már pontosan úgy néz ki, mint egy újszülött, csak kicsit még nőnie kell. Kialakulnak a léghólyagok a tüdőben, bár a tüdő fejlődése még nem ér véget, az egészen 8 éves korig folytatódik. Elkezd működni a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom, amely megakadályozza a sav visszafolyását a gyomorból a nyelőcsőbe. Befejeződik a vese fejlődése. Megkezdődik az immunrendszer kifejlődése, de még nagy szüksége van a babának az anyai immunvédelemre. A magzat bőrén található finom pelyhek – a lagunó – kezd eltűnni, a magzatmáz pedig vastagon borítja testét. Csontjai tovább erősödnek, amihez nagy mennyiségű kalciumra van szüksége. Ebben az időszakban már a fejét is képes mozgatni, figyelmesen követi a külvilágból beszűrődő hangokat és fényeket. Ebben a periódusban már különbséget tud tenni a világosság és a sötétség között, és szemeit kezével takarja el, ha túl erős a fény.
A 34. hétre a magzat hossza kb. 42 cm, súlya mintegy 2200 g.

hetrol-hetre-34-1

A kismama
A visszerek és az értágulat gyakori probléma ebben az időszakban, ezért pihenjen sokat, és fordítson figyelmet lábai megtámasztására. Elérkezett az ideje, hogy orvosával részletesen megbeszélje a szülés körülményeit. Amint a terhesség halad előre, egyre inkább jellemzőek lesznek a különböző légzésproblémák. A méh nyomást gyakorol a rekeszizomra, melynek egyik kellemetlen következménye a légszomj és a szédülés. Ha a bal oldalára fekszik és pihen kicsit a tünetek általában hamar elmúlnak. Az első terhesség esetében ezek a tünetek az utolsó hetekben mérséklődnek, mivel a magzat és a méh lejjebb ereszkedik a medence irányába. Egy második vagy többedik terhesség alkalmával ez azonban csupán közvetlenül a vajúdás előtt következik be, megnehezítve ezáltal az utolsó periódust. A szervezet terhesség alatti vízvisszatartása következtében kialakuló ödémák elkerülése végett kerülje a zavaró ruhadarabok viselését, mint a szűk zoknik és harisnyák. A nap folyamán is pihenjen eleget, igyekezzen lábait legalább 1-2 órán keresztül magasabbra.

hetrol-hetre-34-2

Heti teendők:
Mivel a baba bármikor megszülethet, célszerű minden előkészíteni a fogadására. A kórházi csomagot állítsa össze, vásárolja meg a babakelengyét, készítse elő a kicsi ruhásszekrényét és ha van külön babaszoba, akkor lehetőleg annak csinosításával is végezzenek lassan. Egy babahordozót vagy egy mózeskosarat is ideje beszerezni, mivel a babát haza kell majd szállítani a kórházból, illetve az azt követő időszakban is többször szükség lehet rá.