Hétről-hétre

33. hét

Élet a pocakban
A 33. terhességi hétre a magzat már teljesen kifejlődik, a szülésig csupán híznia és erősödnie kell. A zsírszövet gyarapodásának köszönhetően bőre rózsaszínessé válik, és egyre inkább hasonlít egy újszülöttre. Figyelmét egyre inkább a külvilágból beszűrődő hangok, fények és mechanikai hatások irányába fordítja. A hangokra a legérzékenyebb, melyeket igaz, hogy kicsit torzítva és halkan hall, azonban már képes különbséget tenni a különböző ritmusok és hanglejtések között. A magzatvíz mennyisége eléri a maximumát, és nem termelődik több belőle. Pihenéshez a baloldalon való fekvés a legalkalmasabb, és a magzat vérellátása szempontjából is ez a legideálisabb testhelyzet. A szoptatós párna is nagy segítség lehet ebben az időszakban! Az érett magzat kevésbé intenzíven mozog, mivel a feje a medence bemenetbe nyomul, így kisebb lesz a mozgástere. Inkább finom, helyezkedő mocorgás észlelhető, mint erősebb ütések, rúgások. A terhesség 32. -34. hete után a magzat általában már ugyanabban a pozícióban marad, így a szülésig az anya hasának azonos felületein érzi a mozgásokat: a magzat hátát, popsiját hasának egyik, végtagjait a másik oldalán.
A 33. hétre a magzat hossza kb. 41 cm, súlya mintegy 2 kg, nagyjából heti 5 dkg-mal gyarapszik.

hetrol-hetre-33-1

A kismama
A méh átmérője már több mint 30 cm, és nyomást gyakorol a rekeszizomra, a szívre és a tüdőre, ezért sok kismama légszomjról és fáradékonyságról panaszkodik. Ez leginkább akkor kényelmetlen, ha egyszerre nagyobb adag ételt fogyaszt, hiszen a növekedő méh egyre feljebb nyomja a gyomrot. Éjszaka a méh térfogatának köszönhetően gyakori a vizelési inger, illetve nehéz találni egy kényelmes, pihentető pozíciót. A 33. terhességi hét a nyolcadik hónap kezdetét jelenti és azt, hogy közeledik a szülés időpontja. A legtöbb kismamában erre az időszakra már rengeteg kérdés és aggodalom merült fel – a baba egészségi állapotával, a szülőséggel, párjával és önmagával kapcsolatban is. A türelmetlenség egyre fokozódik, amely gyakran feszült hangulathoz vezet. Többen magukba zárkóznak ebben az időszakban, és sokkal érzékenyebbé válnak. Ez az állapot hatással van a babára is, ezért próbáljon meg lazítani, hiszen már csak pár hét van hátra a szülésig!
Félelemei és szorongásai alaptalanok, mindamellett teljesen természetesek is.

hetrol-hetre-33-2

Heti teendők:
Ha eddig nem beszéltek még a párjával arról, hogy jelen lesz-e a szülésnél, vagy sem, ideje átgondolni a témát. Az apa jelenléte a szülés során azért fontos, mert érzelmi és gyakorlati támogatást tud nyújtani a kismamának, ehhez azonban szükséges, hogy őszintén beszéljenek a szüléssel kapcsolatos érzéseikről, félelmeikről. Azt a döntést, hogy az apa bent lesz-e a szülésnél vagy sem, közösen kell meghozniuk.