Hétről-hétre

32. hét

Élet a pocakban
A baba már képes lélegezni, nyelni és szabályozza a testhőmérsékletét is. Ha még eddig nem tette, a magzat valószínűleg a 32. terhességi héten fog megfordulni fejjel a méhszáj felé. Ellenkező esetben farfekvés vagy harántfekvés áll fenn, ezért császármetszésre kerülhet sor a szülés alkalmával. Természetesen az elkövetkező hetekben még megfelelő pozícióba fordulhat a pici. Erre a hétre lesz a magzat tüdeje elég fejlett ahhoz, hogy ha megszületne, nagy esélye volna az életben maradásra, speciális ellátás mellett. A tüdő légzőmozgása gyakoribbá válik, egy átlagos magzat esetében az idő 30-40%-ában megfigyelhető. A kisfiúk heréi a lágyékból leszállnak a herezacskóba. A bőr alatti zsírszövet megvastagszik, a magzat bőre kisimul. A baba a nap 90-95%-át átalussza, valószínűleg néha álmodik is. Az alvás és ébrenlét ciklusok EEG-vizsgálattal is kimutathatók.
A 32. hétre a magzat hossza kb. 40 cm, súlya mintegy 1700-1800 g.

hetrol-hetre-32-1

A kismama
A 32. terhességi héten a Braxton-Hicks kontrakcióknak nevezett jóslófájások gyakorivá válnak, a magzat mozgásait pedig egyre többször és igen intenzíven fogja megtapasztalni. Elérkezett a harmadik ultrahangos vizsgálat ideje, Ön pedig egyre többet gondol a szülésre és annak körülményeire. Lehetséges, hogy melleiből szivárogni kezd a kolosztrum, vagyis az előtej. Ebben az időszakban nehezen alszik el és gyakran lehetnek rémálmai, kétségei és sötét gondolatai. Ezek teljesen természetesek és hátterükben semmilyen valós ok nem húzódik meg. Egyszerűen próbáljon meg többet pihenni és a körülményekhez képest kényelmes pozícióban aludni.

Heti teendők:
Általában ezen a héten végzik a negyedik ultrahangvizsgálatot, ahol ellenőrzik, hogy a magzat fejlődése megfelel-e a korának, nem nagyobb, vagy kisebb annál, mert ezek bizonyos terhességi kórképekre utalhatnak. Nézik a baba fekvését, a lepény érettségét, elhelyezkedését, a magzatvíz mennyiségét, a köldökzsinór helyzetét. Ha magzat fekvése még nem fejvégű, nem kell megijedni, a magzatok többsége, a 32-33. hét környékéig még “faros”, vagyis medencevégű fekvésben helyezkedik el. A 36. hét környéki ultrahangvizsgálaton újra ellenőrizni fogják a baba fekvését.