Hétről-hétre

30. hét

Élet a pocakban
A magzat bőre egyre kevésbé ráncos, mivel egyre több zsír halmozódik fel a bőre alatt. A zsír létfontosságú szerepet játszik a testhőmérséklet fenntartásában és az energiaraktározásban a születés után. A 30 hétre már képes testhőmérsékletének szabályozására is. Valamint meg tudja különböztetni a magas és mély hangokat, és egyre többféle pocakon kívüli hangot is meghall. Kialakul az alvás-ébrenlét napi ritmusa is, a 28. héttől kezdve. A 30. héttől észrevehetően kevesebbet mozog a baba. Ha baba ezen a héten születne, akkor esélyei a méhen kívüli életre már elég magasak lennének. A baba továbbra is nagyon aktív, mozgásai jól kivehetőek a kismama pocakján. Lassan meg lehet különböztetni, hogy épp a könyökével kapálódzik, vagy a térdével rugdos. Az agy gondolkodásért felelős része jelentős fejlődésen ment keresztül, térfogata megnőtt és szerkezete sokkal összetettebb lett. Ha kisfiú van a hasában, akkor heréi erre a hétre már leereszkedtek a herezacskóba. A legutoljára kifejlődő szerv a baba tüdeje, amely egészen a terhesség végéig fejlődésben van. Egy olyan specifikus anyagnak kell termelődnie, amely megakadályozza majd a tüdőhólyagocskák összeomlását két lélegzetvétel között. Ezek magzatvízzel vannak telítve, ami a születés után rögtön visszahúzódik. A “légzés” ebben az időszakban már jól irányított, a ritmusa pedig állandó.
A 30. hétre a magzat hossza kb. 38 cm, súlya mintegy 1500 g.

hetrol-hetre-30-1

A kismama
A 30. terhességi héten a babának egyre kevesebb helye van, de még intenzíven kihasználja a rendelkezésére álló mozgásteret. Az ezt követő periódusban testsúlya könnyen megugorhat, ezért fokozottan figyeljen a táplálkozására. Ha csillapíthatatlan éhséget érez, inkább koncentráljon a fehérjékre és rostokra. Valószínűleg gyakran álmodozik gyermekéről, valamit a szülés körülményeiről. Ez teljesen természetes jelenség, hiszen már alig várja, hogy karjaiban tarthassa kisbabáját. Bár nem kívánatos, ettől a héttől kezdve bármikor felléphetnek a koraszülés tünetei. Fontos, hogy ismerje ennek jeleit, hogy ne érhesse meglepetés. Ha fájdalmat érez a hátgerinc aljában, a menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalmat vagy hüvelyfolyást tapasztal és az összehúzódások több mint ötször jelentkeznek óránként, azonnal lépjen kapcsolatba orvosával.

Heti teendő:
Itt az ideje elkezdeni a felkészülést a szülés utáni hetekre. Gondolja végig, ki tud segíteni az első hetekben (a gyermek apja, leendő nagyszülők, testvérek, barátok stb.), és miben. A legtöbb ember nagyon szívesen segít, és ha többfelé osztják el a feladatokat, akkor senkinek sem lesz túlságosan megterhelő. Készítse elő a lakást is. Találják ki, hol szeretnék altatni a babát, egy szomszédos szobában vagy épen az ágy közelében. Elvégezhető egy alaposabb nagytakarítás is, de semmiképpen se tologasson bútorokat, emelgessen nehéz tárgyakat, és az ablakmosást is bízza rá másra. Szerezzen be éjszakai fényt, hogy ne kelljen majd a sötétben botorkálni éjjel, ha felkel a gyermekhez. És természetesen önmagáról se feledkezzen meg. Szülés után néhány hétig nem lesz idő se kozmetikushoz, se fodrászhoz elmenni, se szőrteleníteni, intézze hát el ezeket szülés előtt.

Akciós ajánlatok