Hétről-hétre

3. hét

Élet a pocakban
A megtermékenyítés során a megérett és petefészekből kiszabadult petesejt egyesül a spermiummal. A petesejtet egy spermium termékenyíti meg, de a többire is szükség van a petesejt külső burkának feloldásához. Az újabb kutatások kimutatták, hogy a spermiumok közül a petesejt kémiai úton válogat, elutasítva a hímivarsejtek sokaságát, amíg meg nem találja a megfelelőt. A petesejt külső burkának feloldása után a spermium behatol a petesejtbe, úgy, hogy a farokrész kint marad.
A következő néhány órában a petesejt és a spermium sejtmagjai megnagyobbodnak, és a petesejt közepe felé vándorolva összeolvadnak. Új mag képződik, amely két egyenlő részre osztódik, és ezzel kezdetét veszi az embrió kialakulása. A baba neme a fogantatás pillanatában dől el és néhány órával a megtermékenyítés után a megtermékenyített petesejt elkezd osztódni. A zigóta osztódása rendkívül gyors ütemben halad, már 16 sejtből áll, miközben a 3. terhességi hét végére szedercsíra formájában megérkezik a méhbe. Ezután megtapad a méh falán és elkezd lassan fejlődni, termelve a hCG hormont, de ez ebben az időszakban még nem mutatható ki terhességi tesztekkel. Útja végén a kis sejtgolyó 64 sejttel rendelkezik. A hét vége felé kisbabát egy hólyagcsíra jelenti, ami beágyazódik a méh falába az elkövetkező kilenc hónapra.

hetrol-hetre-03-1

A kismama
A beágyazódás hatalmas hormonális változással jár. A tünetek kellemetlenek, de a kis életkezdemény védelmét szolgálják. Ebben az időszakban pecsételő vérzés jelentkezhet, ami miatt nem kell aggódni, ez normális, a megtermékenyített pete beágyazódása okozza. A szervezet elkezdi termelni azt a hormont, EPF-et (Early Pregnancy Factor – Korai Terhességi Faktor), amely megakadályozza, hogy az anya szervezete idegen szövetként kilökje magából.

Heti teendők:
Sok kismama leküzdhetetlen álmosságot érez a következő hetekben, és jelentkezik az első hányinger, émelygés, fejfájás is. Engedjen nyugodtan a késztetésnek, ha teheti, aludjon egyet!