Hétről-hétre

29. hét

Élet a pocakban
Az magzat arca már majdnem olyan, mint amilyen a születésekor lesz. Már van szemöldöke és szempillái, fején megjelentek az első hajszálak. A magzat képes megkülönböztetni a keserűt az édestől. Az arckifejezés is gyakran megváltozik. Az anya által fogyasztott ételek gyorsan elérnek a magzathoz, pl. a fokhagyma jellegzetes illata fogyasztás után 45 perccel már kimutatható a magzatvízből. a pupillák már reagálnak a fényre, erős fény esetén összehúzódnak, sötétben kitágulnak. A terhesség harmadik negyedében a gyors agynövekedés a magzat által felhasznált energia több mint 50%-át felemésztheti. Az agy tömege 400-500%-kal növekszik.
A 29. hétre a magzat hossza kb. 36,5 cm, súlya mintegy 1300 g.

hetrol-hetre-29-1

A kismama
A második trimeszternek vége, és már kevesebb mint 3 hónap van hátra a terhességből. A legtöbb kismama esetében a terhesség 29. hetében akár 400 grammal is gyarapodhat testsúlya, és az utolsó hónapokban még megközelítőleg 4 kilogrammot fog magára szedni. Kezd kissé kényelmetlenné válni és egyre nagyobb terhet jelent, leginkább akkor, amikor pihenni szeretne. Oldalt fekve a legkényelmesebb aludni ebben az időszakban. A hormonváltozások következtében sok kismama fogínye vérzik a terhesség alatt. A várandósság hónapjaiban fokozott figyelmet kell fordítani a fogápolásra és a szájhigiéniára, mert az igénybe vett szervezet elősegíti a különböző orális betegségek és kellemetlenségek kialakulását. A méh nyomást gyakorol a húgyhólyagra, ezért ebben a időszakban gyakori vizelési inger jelentkezik.

Heti teendők:
Ha eddig még nem gondolkozott rajta, akkor a 29. terhességi hét ideális, hogy elkezdjen valamilyen szülésfelkészítő tanfolyamra járni. Ezeken olyan technikákat tanulhat és gyakorlati tanács birtokába juthat, amelyek a szülés folyamatában segítenek: hogyan lélegezzen, hogyan használja izmait, hogy a szülés minél könnyebb és fájdalommentesebb legyen.